Ce se întâmplă în corp când te îndrăgostești. S-a aflat secretul: de ce dispare pofta de mâncare

Ce se întâmplă în corp când te îndrăgostești. S-a aflat secretul: de ce dispare pofta de mâncare
Ce se întâmplă în corp când te îndrăgostești. S-a aflat secretul de ce dispare pofta de mâncare

Adesea se spune că dragostea e oarbă, dar nu se prea întâmplă să auzi că dragostea este un inhibitator important al poftei de mâncare, deși acest lucru este adevărat. Atunci când te îndrăgostești, apetitul este foarte scăzut și oamenii de știință au explicat de ce.

Ce se întâmplă în corp când te îndrăgostești

Atunci când te îndrăgostești, treci printr-o serie de stări fizice, chiar și acei ”fluturi în stomac” pe care îi simți. Oamenii de știință au găsit răspunsuri pentru astfel de stări. Spre exemplu, Kat Van Kirk, sexolog şi terapeut de cuplu, a spus pentru CNN de ce o persoană îndrăgostită îşi poate pierde pofta de mâncare.

„Acea senzaţie de slăbiciune, de fluturi în stomac, lipsa apetitului, de fapt, poate fi cauzată de hormonul stresului, cortizolul. Acesta contractează vasele de sânge din stomac şi dă aceste stări neplăcute“, spune specialistul.

De asemenea, un studiu efectuat de oameni de ştiinţă a spus că unul dintre simptomele iniţiale când te îndrăgosteşti este pierderea poftei de mâncare. Studiul a mai constatat că alte simptome ale stării de ”îndrăgostală” sunt și  lipsa de concentrare şi creşterea libidoului. Așadar, nu numai hormonul de stres (cortizolul) poate să creeze probleme fizice, ci mai este o substanţă ce i-ar putea face pe îndrăgostiţi să facă ceva inimaginabil înainte, precum refuzarea desertului.

Conform CNN, atunci când te îndrăgostești, creşte în corp şi nivelul altui hormon, și anume, oxitocina. Acest hormon joacă un rol important atât în reglarea greutăţii corporale, dar şi în reglarea poftei de mâncare.

Îți pierzi pofta de mâncare

Este normal să-ți pierzi pofta de mâncare sau să te simți neliniștit la început de relație. Acesta este modul în care corpul tău îți spune că îți place foarte mult acea persoană.

„Slăbiciunea poate fi, de fapt, hormonul stresului, cortizolul care contractează vasele de sânge din stomac, făcându-vă să vă simțiți rău”, spune dr. Kirk. Acest lucru se estompează de-a lungul timpului, pe măsură ce vă simțiți mai confortabil cu iubitul sau iubita, dar ar putea explica și parțial de ce multe mirese simt că nu pot mânca la nunta lor”.

De altfel, un studiu a indicat că, atunci când bărbaţilor li s-a dat oxitocină în timpul mesei, el a crescut nivelul hormonilor ce reduc pofta de mâncare, scăzând așadar și cantitatea de mâncare consumată.

Însă după ce euforia începutului de relaţie trece, lucrurile pot să cadă în extrema cealaltă. Astfel că cercetările făcute publice în revista Health Psychology au indicat că o relaţie fericită, plină de satisfacţii, duce și la creşterea în greutate în primii ani de căsnicie. Altfel spus, cu eşti mai fericit în căsnicie, cu atât sunt șanse mai mari să acumulezi kilograme în plus.