13 iul. 2021 | 17:29

Ce se întâmplă în Cinematograful Patria acum. Poliția e și ea uluită: ”Să nu intrați acolo” (exclusiv)

News
Ce se întâmplă în Cinematograful Patria acum. Poliția e și ea uluită: ”Să nu intrați acolo” (exclusiv)
Cinematograful devenit hotel pentru oamenii străzii

Pentru mulți dintre noi Cinematograful Patria are o anume doză de nostalgie. În vremea comunismului, mulți dintre noi mergeam aici la filmele vremii. Una din clădirile istorice din centrul Capitalei, astăzi este o ruină. Deși erau anunțate reparații, nici până astăzi clădirea ARO nu a revenit la vechea ei glorie.

Cinematograful Patria, o bijuterie interbelică

Când spui Cinematograful Patria spui clădirea ARO, aflată pe celebrul bulevard Magheru. Clădirea face parte din multele bijuterii arhitectonice construite în Bucureștiul interbelic. Cinematograful Patria se află la parterul celebrei clădirii ARO, construită de nepotul celebrului scriitor Ion Creangă.

Arhitecului Horia Creangă i s-a comandat la începutul anilor 20, construcția unei clădirii pentru o companie de asigurări ale acelor vremi. Compania ARO, una din cele mai importante în perioada interbelică, decide să investească câteva milioane în această bijuterie arhitectonică din centrul Bucureștiului. Horia Creangă demarează construcția 1929 a unei clădiri cu 10 etaje și finalizată în 1931. Frumoasa Casa Marghiloman era demolată și înlocuită cu clădirea ARO, iar la parter era inaugurat un cinematograf modern.

Pentru acele vremuri Cinematograful ARO avea 1200 de locuri. Aici nu se difuzau doar filmele vremii, ci și spectacole grandioase. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spectacole de teatru și, ulterior, manifestări artistice ale propagandei naziste au fost văzute pe scena cinematografului. După venirea comuniștilor la putere, administrația locală decide redenumirea instituției, astfel că din anii 50 este cunoscut sub denumirea de Cinematograful Patria.

Cinematograful devenit hotel pentru oamenii străzii

După Revoluția din 1989, după o scurtă perioadă în care a mai activat ca cinematograf, instituția care deținea spațiile cinematografelor din București, RomâniaFIlm intra în faliment. După acest moment, întreaga clădire întră în patrimoniul Primăriei Sector 1. Dar, din lipsă de fonduri pentru a recondiționa sala, Cinematograful Patria din noiembrie 2015 devine, ușor, ușor, o ruină.

Astăzi dacă treci pe lângă Cinematograful Patria vezi un focar de infecții, aurolaci, și oameni ai străzii care și-au găsit un loc de dormit în fosta bijuterie din centrul capitalei. Administrațiile care s-au perindat la Primăria Sector 1 nu au făcut nimic, sau doar au promis.

O astfel de promisiune o făcea și actualul primar, Clotilde Armand, dar totul a rămas la nivel declarativ. Clotilde Armand anunța anul trecut, în decembrie, că se vor demara proceduri de renovare și recondiționare a întregii clădiri. Reporterii Impact au trecut pe acolo, și spre surpindrea lor, Cinematograful Patria este la fel ca în ultimii șase ani.

„Am o veste mare pentru București. Astăzi am început procedurile pentru consolidarea imobilului ARO / cinema Patria din bulevardul Magheru, încadrat în clasa I de risc seismic.

Este vorba despre o colaborare între Primăria Sectorului 1, care administrează Cinema Patria, și Primăria Capitalei prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – condusă de Edmond Niculușcă, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru activitatea lui în folosul comunității. Continuăm să ne respectăm angajamentele asumate.”, anunța Clotilde Armand.

Poliția locală nu face nimic

Deși se știe ce se întâmplă aici, Poliția Locală nu face nimic, sau declarativ spune că face ceva. Au existat de-a lungul timpului evenimente reprobabile aici, multe dintre ele între așa-zisele bande rivale care ocupă incinta.

Tot ceea ce fac reprezentații poliției este să dea sfaturi celor care trec pe aici să nu intre în spațiul cinematografului. „Ar fi bine să nu intrați acolo (în fostul cinematograf n.r.). E periculos. S-ar putea să pățiți ceva. Aveți grijă!”, sună sfatul polițiștilor dacă vrei să intri în Cinematograful Patria, astăzi o ruină.

PlaySport
Vlăduța Lupău, apariția incendiară a anului: În costum de baie pe marginea piscinei! Cine o privea atent din apă
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu, aproape GOALĂ! Fusta e prea scurtă, s-a văzut TOT
Digi24
Șeful forțelor NATO din Europa avertizează: Rușii au mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei
Cancan.ro
O femeie de 40 de ani din Anglia a venit în România ca să se facă vrăjitoare. Susţine că a fost căsătorită cu fantoma lui....
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
Șirul lung de greșeli care ar fi făcut posibilă evadarea criminalului din București. Un șofer de TIR a alertat poliția
Romania TV
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Capital.ro
ADIO, maestre! A pierit marele artist al României. I-a făcut pe toți românii să râdă
EVZ.ro
Andreea Tonciu vrea o avere pentru apartamentul de lux Pipera. Câți bani cere
Adevarul
Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare VIDEO
BZI.ro
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
Spynews.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Libertatea.ro
Cine e suspectul în cazul femeii ucise al cărei cadavru a fost găsit pe un câmp din Dâmbovița
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
S-au aflat finaliștii de la Survivor 2024. Cine sunt concurenții care vor lupta pentru premiul cel mare
Redactia.ro
”Barbie” a fost pusă în ”cea mai jenantă situație posibilă” de un copil! Solicitarea puștiului a lăsat-o fără cuvinte
Digisport.ro
Cum și-ar fi înscenat moartea cele mai cunoscute vedete și personalități istorice. Cele mai ciudate teorii ale conspirației lansate de fani
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Franța are o tehnologie militară pe care toată lumea și-o dorește
Digi24
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Cristina Cioran, atac la fostul iubit. Ce-i reproșează lui Alex Dobrescu
EVZ.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews
Durere infernală pentru Halep! S-a împlinit coșmarul: Niciodată înainte n-am mai...
Capital.ro
Horoscop 12 aprilie 2024. Capricornii pun familia pe primul loc, Peştii îşi ascultă vocea interioară
Antena 3
Cum arată primele bancnote cu chipul Regelui Charles al III-lea. Cum a reacționat suveranul atunci când le-a văzut
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
INTERDICȚII la PENSIE. Casa de Pensii EXPLICĂ ce NU au voie pensionarii
Mediaflux
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews.ro
Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Realitatea.net
Îți mai amintești de ispita Ramona de la Insula Iubirii? Ce mai face și cum arată acum femeia care i-a fost tentație lui Hamude
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro