Cu siguranță s-a întâmplat tuturor ca măcar o dată în viață să se trezească înaintea alarmei de la telefon. Pentru unii este un chin acest lucru pentru că adorm la loc foarte greu, mai cu seamă dacă suferă de insomnii sau au pur și simplu mintea la anumite activități/probleme ori duc o viață stresantă. Ce poți face dacă întâmpini această problemă des și cum poți să te bucuri rapid de un somn calitativ până la ora la care trebuie să te trezești?
Mulți oameni se tem de sunetul puternic al alarmei de la telefon. Somnul de după o zi grea este ca o mângâiere, dar din păcate mulți oameni din zilele noastre suferă de insomnii.
Problema intervine când abia reușești să adormi și te trezești fără să știi de ce cu noaptea în cap, înainte orei la care trebuie să îți începi ziua. Trezitul cu câteva minute sau ore înainte ceasului nu este deloc un fenomen nou.
Acesta provoacă un disconfort mai ales pentru persoanele care au un somn complicat și nu pot să se mai bucure de câteva clipe de odihnă după.
Un studiu a arătat recent că mai bine de o treime din oameni dorm mult mai puține ore decât ar fi recomandat, arată datele de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Experții au adus în prim-plan că între 10% și 30% din populație se luptă cu insomnie, definită ca dificultatea constantă de a adormi și incapacitatea de a se întoarce la somn după culcare.
Cei care se confruntă cu insomnii au parte de treziri nocturne și treziri de dimineață. Printre simptome se mai numără și: „dificultate la inițierea somnului”, „treziri nocturne” și „somn nerestaurator”.
„Este un mic mit că insomnia înseamnă doar adormirea”, a spus specialistul în somn Rebecca Robbins, instructor în cadrul Diviziei de Medicină a Somnului de la Harvard Medical School. „O plângere comună este somnolența excesivă și trezirea și senzația de neîmprospătat.”
Trezirea constantă înainte alarmei de la telefon este cuplată cu o frustrare imensă de a nu adormi înapoi. Stresul poate fi izolator și consumator.
Nu trebuie să te temi și să îți declanșezi astfel anxietatea când te trezești prea devreme și te gândești deja la cum nu vei mai putea să adormi la loc. Stresul acesta este un plus pentru odihna pe care nu o vei mai avea.
Trebuie să rămâi liniștit, relaxat și să îți păstrezi bătăile inimii normale. De asemenea, ajută dacă nu ai prea multă lumină în cameră și dacă ai geamul măcar puțin deschis.
„Anxietatea și frustrarea se formează… Vizionarea ceasului devine obișnuită și acel răspuns obișnuit de frustrare și anxietate provoacă, de asemenea, un răspuns la stres în organism”, a spus specialistul în somn Wendy Troxel, om de știință în comportament la Rand Corp.