Trucurile pe care le aveau bunicii sunt la mare căutare în ultima perioadă, mai ales pentru că aceștia se foloseau de tot felul de ingrediente simple pentru a păstra alimentele proaspete sau pentru a da un gust excepțional preparatelor pentru ca nepoții să se bucure de cele mai bune bucate.
Frigiderele nu erau așa de ușor de găsit în vremurile în care bunicii erau nevoiți să caute tot felul de trucuri geniale pentru a păstra mâncarea proaspătă pentru mai mult timp. Aceștia se foloseau de numeroase ingrediente pentru a se asigura că alimentele nu o să se strice.
Laptele se păstrează extrem de greu dacă nu este ținut în frigider, așa că bunicii foloseau hrean pentru a se asigura că acesta nu o să se strice până când o să fie consumat. Într-un album gastronomic editat în secolul XX se menționează că ei aruncau o linguriță de hrean în oala cu lapte, potrivit Adevărul.
Datorită secretele pe care le aveau, unele alimente reușeau să se mențină proaspete chiar și pentru câteva luni. Astfel, oala cu lapte era pusă în pivniță sau într-un loc cât mai răcoros după ce se adăuga hreanul, iar apoi toată familia se putea bucura de o cană cu lapte proaspăt ori de câte ori era nevoie.
Carnea putea să fie păstrată proaspătă cât mai mult timp dacă era acoperită cu un strat gros de cărbuni pisați și pusă în pivniță. Ea nu se strica timp de 8 zile, iar în momentul în care trebuia să fie gătită, bunicii o spălau de impuritățile rămase și o lăsau la fiert.
Acest ingredient era extrem de folositor, mai ales pentru că bucățile de carne se strică foarte repede. Cărbunii pisați îi ajutau pe bătrâni să economisească bani și să păstreze alimentul proaspăt pentru mai multe zile înainte de a prepara anumite bucate absolut delicioase.
De asemenea, apa de var era extrem de folosită pentru a păstra ouăle. Aceasta era turnată în vasul în care se aflau alimentele, iar apoi recipientul era închis bine cu un capac și pus într-un loc răcoros și uscat. Astfel, ouăle puteau să fie folosite timp de mai multe luni, fără a se strica.
Gustul copilăriei nu se poate uita niciodată, așa că mulți se întreabă ce secrete aveau bătrânii pentru a avea mereu alimente în pivniță. Când vine vorba despre fructe, există mai multe trucuri pentru a e păstra în sezonul rece. Spre exemplu, strugurii trebuie să fie așezați în pături, între cenușă sau tărâțe.
În momentul în care o persoană din familie avea poftă de struguri, bunicii îi lăsau în apă caldă timp de 5 minute, apoi îi serveau după ce aceștia se uscau la loc. Piersicile erau învelite cu câlți de cânepă și introduse în ceară topită, apoi puse în cămară, într-un loc întunecat, pentru a rezista cât mai mult.