În fiecare an, pe data de 20 iulie, este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Este sărbătoare mare în rândul creștinilor ortodocși, care respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile transmise din strămoși în această zi. Ilie mai este cunoscut în popor drept sfântul care aduce ploaia. Din acest motiv, fenomenele meteo care au loc pe 20 iulie joacă un rol foarte important în ceea ce privește evenimentele ce urmează să aibă loc în următoarele zile. Află ce înseamnă ploaia de Sfântul Ilie.
Sfântul Ilie 2022 pică pe data de 20 iulie. Prorocul Ilie, care a trăit cu peste 800 de ani înaintea Mântuitorului, pe vremea domniei regelui Ahab, este cunoscut în popor drept sfântul aducător de ploaie. Tot el poate aduce, însă, grindină, fulgere și tunete. Este cunoscut, totodată, drept apărătorul recoltelor.
Ce se află în spatele expresiei „Ilie, sfântul aducător de ploaie”? De ce este asociat cu tunetele, fulgerele și furtunile? Totul are legătură cu evenimentul relatat în Biblie, care arată că, prin intermediul rugăciunii înălțate lui Dumnezeu, Ilie a adus seceta peste poporul din Israel. Totodată, el este cel care cu ajutorul rugăciunii a adus ploaia, pentru a salva pământul și, implicit, poporul de la pieire.
În Liturghier, la slujba care are loc în timpuri de secetă, este rostită o cerere privind ploaia care amintește de Sfântul Ilie, potrivit Calendarului Ortodox.
„Pentru ca rugăciunile noastre să fie bineprimite și precum pe Ilie, oarecând, așa să ne audă și pe noi și să ne miluiască, cu ploaie și cu buna întocmire a văzduhului, Domnului să ne rugăm”, se arată în Liturghier.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor transmise din generație în generație, pe 20 iulie nu ai voie să lucrezi. Dacă o faci, Sfântul Ilie va aduce trăznete, grindină și/sau ploaie. Iar dacă aceste lucruri devin realitate, trebuie să ai grijă să închizi toate geamurile și ușile locuinței în care trăiești. Altfel, intră dracii în casă, potrivit tradițiilor.
În tradiția populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer, într-un car cu roți de flăcări. În mână, are un bici de foc cu care tună și lovește diavolii. Această imagine își are rădăcinile în întâmplarea biblică ce prezintă răpirea lui Ilie la cer, într-un car cu cai de foc.
Dacă pe data de 20 iulie, afară tună, Sfântul Ilie se plimbă în văzduh cu carul de foc, în încercarea de a goni diavolii. Dacă fulgeră, sfântul lovește diavolii cu biciul, potrivit superstițiilor.
Se mai spune că, dacă pe 20 iulie este furtună, nu este bine să te adăpostești sub carpen. Asta din cauză că în acest copac s-ar ascunde toate duhurile rele fugărite de Sfântul Ilie.