Codul Rutier 2020. Atenție, șoferi. Cât alcool poți consuma înainte să te urci la volan

Codul Rutier 2020. Atenție, șoferi. Cât alcool poți consuma înainte să te urci la volan
Ce pedeapsă riscă șoferii care sunt prinși cu alcool în aerul expirat? Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce spune Codul Rutier 2020 cu privire la nivelul de alcoolemie permis în aerul expirabil. Ce riscă șoferii dacă sunt prinși cu alcool în sânge, în timp ce se află la volan?

Alcoolemia la volan. Ce sancțiuni prevede Codul Rutier

Potrivit art. 88, alin 4, din Codul Rutier, 2020, stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

Poliția Rutieră. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În contextul în care autoritățile opresc un conducător auto și depsitează o alcoolemie de 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, sancțiunea s-ar putea ridica chiar și la închisoare între 1 și 5 ani, sau, în cazul fericit, o amendă penală usturătoare.

„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”, se mai arată în Codul Rutier 2020, în cadrul aceluiași articol.

Firește, alcoolemia difertă de la un om la altul, spre exemplu, o persoană care are o masă corporală de 70 de kilograme şi bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie, întrucât un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur, valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, rezultatul fiind împărţit la 70 de kg, arată calculele realizate de gândul.info.

Poliția Română recomandă șoferilor să nu consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul oricărui autoturism. Ei nu ar trebui să se bazeze pe faptul că o doar de la o singură bere nu vor fi depistați de organele de oridine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI