Foarte mulți dintre români cred și susțin că cel care mănâncă semințele cu tot cu coajă va ajunge pe masa de operație cât de curând. Ce se întâmplă dacă mănânci seminţele de floarea-soarelui cu tot cu coajă. Ce spun medicii despre pericolul de a face apendicită.
Conform ultimelor studii în domeniu, consumul seminţelor cu coajă poate dăuna tranzitului intestinal.
Seminţele comestibile, care sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi proteine, sunt sănătoase pentru organismul uman, însă consumate în cantităţi mari pot provoca blocajul intestinului gros.
În plus, consumul cojilor de seminţe poate crea neplăceri şi dureri stomacale. Cu toate că doctorii nu sunt de acord cu mitul potrivit căruia cojile de seminţe pot provoca apendicită, specialiştii arată că, totuşi, consumul în cantităţi mari poate duce la un blocaj al intestinului gros.
Marin Burlea, şeful clinicii de gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, spune că efectele consumului seminţelor cu tot cu coajă sunt diferite în funcţie de categoria de vârstă a persoanelor care fac asta.
Astfel, copiii mai mici de cinci ani nu trebuie să consume deloc seminţe de floarea soarelui, iar minorii de peste şase ani trebuie să consume numai miezul acestora, fără coajă.
„În cazul adulţilor, seminţele comestibile, consumate în cantităţi mici, nu sunt un pericol pentru sănătate. Ingerarea unei cantităţi mici de coji de seminţe nu provoacă apariţia unei apendicite, nici la adulţi, nici la copii. De regulă, seminţele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre care sunt utile organismului. Componentele dure ale seminţelor, cojile sau sâmburii, ajung în tractul digestiv. Ele se durifică în timp şi pot provoca un blocaj al intestinului gros”, a declarat profesorul Marin Burlea.
Medicul a mai spus că, în unele cazuri, resturile care se calcifiază pot determina inflamaţii ale mucoasei apendicelui, din cauza toxinelor care se strâng în zona respectivă.
Pentru a combate efectele toxinelor şi pentru a stimula tranzitul intestinal, medicul recomandă consumul de alimente bogate în fibre. Cerealele integrale, legumele şi fructele proaspete au capacitatea de a favoriza curăţarea colonului.
Nu în ultimul rând, conform gastroenterologului, consumul moderat de seminţe de floarea soarelui contribuie la sănătatea organismului, întrucât seminţele conţin vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor şi fitosteroli.
Substanțele din urmă ajută la echilibrarea nivelului de colesterol în sânge.