Ce se întâmplă dacă mănânci alimente expirate. Mihaela Bilic îți oferă răspunsul

de: Ana Chivu
07 01. 2021

Ce se întâmplă în organismul nostru dacă mâncăm alimente expirate. Unii dintre noi nu sunt atenți deloc la eticheta și se mai întâmplă să consume alimente care nu sunt în termen. Mihaela Bilic a oferit un răspuns despre acest lucru.

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente expirate?

Studenții sunt clar fruntași la categoria alimentelor care sunt încercate de termen. De asemenea, aici se află și pensionarii care uită de alimente în frigider sau care le cumpără, după bugetul micuț, la un preț extrem de acceptabil după reduceri.

Lumea modernă se confruntă cu alte reguli alimentare, în timp ce adulții și bunicii își amintesc de copilărie, când nu erau prea multe la care să facă nazuri. În vremurile trecute laptele se punea la „prins”, iar carnea se lăsa zile bune la afumat fără să pună nimeni nicio întrebare. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre ce înseamnă, de fapt, un aliment expirat.

„Aici, la Igiena Alimentației, am aflat că nutriția nu înseamnă biochimie, că medicii nu trebuie să cunoască codul coloranților alimentari și nici numele substanțelor toxice care rezultă din arderea uleiului. La fel cum termenul de valabilitate de pe eticheta unui produs se referă exclusiv la intervalul de timp în care proprietățile organoleptice rămân optime, conforme, ideale iar siguranța în ceea ce privește o eventuală toxiinfecție alimentară este aproape totală”, a detaliat aceasta despre trecutul său și despre cum a aflat ce înseamnă nutriția.

„Gemul și dulceața din cămara bunicii avea etichetă cu anul preparării, nicidecum cu termenul de valabilitate, și cu cât erau mai vechi erau mai bune, chiar dacă se zahariseau un pic. Brânza care prinde un pic de mucegai nu e stricată, ci fermentată suplimentar, depinde apoi doar de gustul nostru daca ne place sau nu. Și pe șunca și pastrama puse la afumat în pod se face mucegai, dar asta nu înseamnă că sunt stricate.”

„Trebuie să fie un reper iar importanța lui este una serioasă”

„Părerea mea este că termenul de valabilitate trebuie să fie un reper iar importanța lui este una serioasă: ne absolvă pe noi, consumatorii, de griji și transferă toată responsabilitatea siguranței alimentrare către producătorii din industrie. Sigur că e normal să fie așa, dar nu pot să nu mă întreb: ce se întâmplă cu tonele de alimente expirate care se aruncă zilnic în lume, și care sunt departe de a fi alterate. Cât despre restaurante e și mai greu, ei nu au voie să păstreze niciun produs de pe o zi pe alta, totul se aruncă! Așa că adio sarmale sau salată de boeuf mâncate a doua zi, siguranța alimentației o interzice. Of, și culmea e că abia a doua zi sunt cu adevărat bune”
Mihaela Bilic