Ce se întâmplă dacă îi dai câinelui tău să bea alcool. Acest lucru este total contraindicat, fie că este vorba de câine, pisică sau hamster. Și nu, nu se vor îmbăta, așa cum s-ar putea aștepta unii, ci le va pune viața în pericol. Și nu doar alcool este de evitat pentru animalele de companie, ci și ciocolata.
Dacă un câine bea alcool, el poate experimenta apoi greață, vărsături și chiar pot muri. Astfel, mare atenție ca alcoolul să nu ajungă cumva în preajma animalului de companie.
Și nu doar acesta, ci și ciocolata este extrem de dăunătoare pentru câini sau pisici. La fel este și ceapa. Alcoolul, indiferent de cantitatea care este ingerată, poate crea probleme severe pentru animalele de companie, precum dezorientare, febră, tremurături, convulsii, agitație, iar în cazuri severe, moarte. Motivul este acela că etanolul sau hameiul îl pot face pe patruped să sufere o intoxicație severă cu alcool.
Alte alimente sau băuturi de care trebuie să îți ferești câinele sunt avocado și cafeaua (cofeina). În cazul avocado-ului, nu pulpa lui, ci sâmburele, coaja și frunzele pot dăuna patrupedului.
Ele conțin o substanță numită persină, care provoacă vărsături și diaree. Cofeina nu este toxică pentru câini, ci are efecte identice cu cele pentru oameni, creându-i un mare disconfort. Astfel, câinele poate deveni hiperactiv sau poate începe să tremure, chiar și dacă consumă o cantitate mică de cofeină.
Strugurii și stafidele sunt sănătoase pentru oameni, dar sunt toxice pentru câini. Aceste fructe au un efect puternic asupra sănătății câinilor și pot cauza rapid insuficiență renală acută.
Nucile și alunele sunt, de asemenea, de evitat pentru câinele tău. Din cauza dimensiunilor, ele prezintă risc de sufocare pentru patrudep. Ele sunt bogate în grăsimi ce-i pot cauza probleme de stomac. Nucile de macadamia sunt foarte toxice pentru câini, deși, în general, nu cauzează decese, însă pot cauza efecte precum imposibilitatea de a merge, vărsăturile, letargia și tremorul câinelui.
De evitat pentru patruped sunt și smântâna și brânza. Pe măsură ce câinele se maturizează, capacitatea lui de a digera produse lactate scade, întrucât încep să îi lipsească enzimele necesare. Astfel, un câine care mănâcă lapte, smântână sau brânză poate da semne de intoleranță la lactoză, precum vărsăturile, diareea sau probleme stomacale.