Somnul este foarte important pentru sănătate, din această cauză este normal să ne preocupăm de orele pe care le petrecem dormind. Încă din copilărie ni se spune că trebuie să dormim la amiază, iar acum când ajungem adulți somnul din timpul zilei este un lux pe care nu ni-l permitem.
În primul rând ar trebui să ne întrebăm dacă avem nevoie de somn în timpul zilei. Dacă este așa, trebuie să ne asigurăm că somnul din timpul nopții nu este deranjat de probleme de sănătate sau stres. Somnolența în timpul zilei poate fi un semn al unor probleme de sănătate.
Dacă te simți bine pe parcursul zilei și, în același timp, dormi cât trebuie noaptea, un pui de somn în timpul zilei îți poate îmbunătăți funcțiile creierului (memoria, abilitatea de concentrare și creativitatea). Totodată, somnul scurt pe timp de zi este asociat cu o rată mai mică a bolilor cardiovasculare.
Somnul din timpul nu este sănătos pentru toată lumea. În jur de 60% din populație nu obișnuiește să doarmă pe parcursul zilei, însă atunci când o fac, intră într-un somn foarte adânc și este nevoie să își pună alarma pentru a se trezi. Din cauza faptului că dorm foarte adânc, se trezesc cu mai puțină energie decât atunci când pus să doarmă.
Pe de altă parte, ceilalți 40% pentru care somnul din timpul zilei are efecte benefice, doar ațipesc în timpul zilei, se trezesc după 20-30 de minute, iar acest lucru îi ajută să aibă mai multă energie după un pui de somn.
În caz că faci parte din prima categorie și vrei să obții efectele benefice ale somnului scurt din timpul zilei, îți poți învăța organismul doarmă puțin ziua. Mai întâi, dormi doar 15 minute în timpul zilei. În felul acesta creierul și corpul nu o să intre în faza de somn adânc, o fază care te face să te simți fără energie după ce te trezești.
Durata și tipul de somn sunt principalii factori de care depind beneficiile somnului asupra creierului. Un pui de somn de 20 de minute este bun dacă vrei să fii mai alert. Timpul mai lung de somn ajută memoria și creativitatea.
Un pui de somn ziua, care durează între 30 și 60 de minute te ajută să iei decizii mai bine, iar cel care durează între 60 și 90 de minute te ajută să rezolvi problemele mai bine, potrivit Jysk.ro.