Grupul Enel este o companie multinațională fondată în Italia, ce activează în sectorul producției, distribuției și furnizării de energie, precum și în sectorul gazelor naturale. Grupul este prezent în peste 30 de țări, generează energie cu o capacitate netă de instalare de peste 86 GW (trimestrul III 2019), vinde gaz și distribuie electricitate într-o rețea de aproximativ 2,2 milioane de kilometri. Are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu.
Enel a anunțat că, începând din luna ianuarie, 2020 că indexul se va transmite de pe data de 26 până pe data de 5 a lunii următoare. Mai mult, facturile sunt emite de pe data de 6.
Consumatorii români de energie electrică şi gaze beneficiază de unele dintre cele mai relaxate proceduri de deconectare în cazul în care nu îşi plătesc la timp facturile, potrivit unei cercetări recente a ACER, asociaţia agenţiilor de reglementare din Europa. Datele ACER referitoare la perioada minimă în care furnizorul de energie electrică poate cere deconectarea clienţilor în caz de neplată arată o situaţie destul de favorabilă pentru consumatorii casnici de electricitate din România.
Dacă, în medie, la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, perioada minimă de deconectare în caz de neplată este de 28 de zile lucrătoare, în România aceasta ajunge la 50 de zile. De asemenea, pentru neplata facturilor de gaze naturale, perioada mnimă de deconectare este de 24 de zile-media europeană, şi de 45 de zile lucrătoare, în România. Facem precizarea că datele sunt valabile pentru anul 2016.
Pentru clienţii persoane fizice, termenul de plată este de 15 zile + 30 de zile perioada de graţie, fără a fi calculate dobânzi penalizatoare. Pentru clienţii persoane juridice, termenul de plată este de 10 zile calendaristice + 30 de zile de graţie, contracte de piaţă reglementată.
Pentru contractele de piaţă liberă atât pentru clienţii rezidenţiali cât şi pentru clienţii business, termenul de plată poate fi consultat în anexa contractului.
În cazul contractelor pe piață reglementată, dacă achiţi factura după perioada de graţie (adică după alte 30 de zile de la data scadentă menţionată pe factură), se vor calcula dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
În cazul contractelor pe piaţa liberă, dacă achiţi factura după data scadenței menţionată pe factură, se vor calcula dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare datei de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Menționăm că din cauza pandemiei de coronavirus din această perioadă, este posibil să se facă unele excepții de la regulă.