19 mart. 2020 | 18:45

Ce se întâmplă dacă ai restanțe la Enel. Are dreptul să-ți întrerupă furnizarea energiei electrice pe perioada situației de urgență?

Știri generale
Ce se întâmplă dacă ai restanțe la Enel. Are dreptul să-ți întrerupă furnizarea energiei electrice pe perioada situației de urgență?
Ce se întâmplă dacă nu plătești factura Enel în perioada situației de urgență.

Grupul Enel este o companie multinațională fondată în Italia, ce activează în sectorul producției, distribuției și furnizării de energie, precum și în sectorul gazelor naturale. Grupul este prezent în peste 30 de țări, generează energie cu o capacitate netă de instalare de peste 86 GW (trimestrul III 2019), vinde gaz și distribuie electricitate într-o rețea de aproximativ 2,2 milioane de kilometri. Are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu.

Ce se întâmplă dacă nu plătești factura Enel în perioada situației de urgență

Enel a anunțat că, începând din luna ianuarie, 2020 că indexul se va transmite de pe data de 26 până pe data de 5 a lunii următoare. Mai mult, facturile sunt emite de pe data de 6.

Totul face parte dintr-o acțiune de optimizare a procesului de facturare, având ca afect o replanificare operațională pentru emiterea facturilor. Până acum, factura de energie electrică era emisă în perioada 26 a lunii.

Cum pot plăti clienții factura Enel

Enel a extins numărul de parteneri bancari și comerciali, având în prezent mii de locații de plată în toată țara la îndemâna ta, pentru a-ți oferi acces rapid și diversificat la modalitățile de încasare a facturilor de energie electrică și gaze naturale.
  • Direct Debit
  • Internet/Mobile Banking
  • Online/Mobil
  • ATM
  • Numerar
  • Transfer bancar
  • Doar cu codul de plată

Proceduri relaxante de deconectare pentru consumatorii români de energie electrică

Consumatorii români de energie electrică şi gaze beneficiază de unele dintre cele mai relaxate proceduri de deconectare în cazul în care nu îşi plătesc la timp facturile, potrivit unei cercetări recente a ACER, asociaţia agenţiilor de reglementare din Europa. Datele ACER referitoare la perioada minimă în care furnizorul de energie electrică poate cere deconectarea clienţilor în caz de neplată arată o situaţie destul de favorabilă pentru consumatorii casnici de electricitate din România.

Un bec care bagă un cordon în priză

Ce se întâmplă dacă nu plătești factura Enel în perioada situației de urgență.

Dacă, în medie, la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, perioada minimă de deconectare în caz de neplată este de 28 de zile lucrătoare, în România aceasta ajunge la 50 de zile. De asemenea, pentru neplata facturilor de gaze naturale, perioada mnimă de deconectare este de 24 de zile-media europeană, şi de 45 de zile lucrătoare, în România. Facem precizarea că datele sunt valabile pentru anul 2016.

Termenul de plată al unei facturi Enel

Pentru clienţii persoane fizice, termenul de plată este de 15 zile + 30 de zile perioada de graţie, fără a fi calculate dobânzi penalizatoare. Pentru clienţii persoane juridice, termenul de plată este de 10 zile calendaristice + 30 de zile de graţie, contracte de piaţă reglementată.

Pentru contractele de piaţă liberă atât pentru clienţii rezidenţiali cât şi pentru clienţii business, termenul de plată poate fi consultat în anexa contractului.

Consecințe ale achitării facturii după data scadentă

În cazul contractelor pe piață reglementată, dacă achiţi factura după perioada de graţie (adică după alte 30 de zile de la data scadentă menţionată pe factură), se vor calcula dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

În cazul contractelor pe piaţa liberă, dacă achiţi factura după data scadenței menţionată pe factură, se vor calcula dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare datei de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Menționăm că din cauza pandemiei de coronavirus din această perioadă, este posibil să se facă unele excepții de la regulă.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Capital.ro
Românii care nu mai sunt obligați să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
PENSIILE recalculate, CÂND vin PRIMII BANI! ANUNȚ oficial
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro