Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat ce se întâmplă cu vacanța de vară în 2023, după ce Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis să majoreze salariile profesorilor, punându-se astfel capăt grevei de trei săptămâni condusă de sindicaliștii din sectorul educației. Află în rândurile de mai jos cum arată calendarul școlar pentru perioada 2022-2023.
După trei săptămâni de grevă organizate de sindicaliștii din educație, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a luat decizia de a majora veniturile cadrelor didactice. Astfel, s-a pus capăt manifestațiilor profesorilor. Elevii și părinții vor să știe ce se va întâmpla cu calendarul școlar, în circumstanțele de față.
Ministra Educației, Ligia Deca, a venit cu ultimele explicații, duminică, 11 iunie, după ce sindicaliștii au bătut palma pentru propunerea din partea Executivului. Calendarul școlar nu se va prelungi, potrivit declarațiilor făcute de reprezentanta Ministerului Educației, în principiu din cauza disconfortului pe care îl vor resimți copiii din cauza căldurii.
Vacanța de vară 2023 rămâne, astfel, neschimbată. Perioada în care elevii se vor bucura de zile libere, până la începerea noului an școlar, rămâne la cel cum era trecută în calendarul inițial, potrivit afirmațiilor făcute de Lidia Deca, într-un briefing de presă după ședința de Guvern de duminică, 11 iunie.
Ministra Educației a explicat că, în mod normal, cursurile școlare se finalizează în jurul datei de 15 iunie, fiind urmate de examenele naționale, ținându-se cont și de perioada în care temperaturile cresc. Nu toate unitățile de învățământ dispun de infrastructura necesară pentru a implementa aparate de aer condiționat, asigurând astfel condiții optime de învățare.
„Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat”, a declarat Ligia Deca, duminică, 11 iunie.
Ministra Educației a mai precizat că, dacă ar exista o prelungire a calendarului școlar, cursurile s-ar suprapune cu datele stabilite pentru examenele naționale, când mult unități de învățământ devin centre de evaluare. Prin urmare, autoritățile nu au dorit să prelungească cursurile școlare, din niciun motiv.
Anul școlar 2022-2023 este structurat astfel:
Elevii vor reveni în bănci pentru a începe anul școlar 2023-2024 pe data de 11 septembrie, potrivit structurii oficiale.
Cursurile anului școlar 2023-2024 încep pe 11 septembrie, potrivit structurii oficiale.