Ce se întâmplă cu soldații americani din Irak: ”nu știe stânga ce face dreapta”

Ce se întâmplă cu soldații americani din Irak: ”nu știe stânga ce face dreapta”

Surse oficiale din Armata Americană au oferit informații contradictorii, pe parcursul zilei de luni, legat de destinul soldaților americani care activează în Irak. Numărul lor nu este deloc mic.

O manifestare de haos printre autoritățile americane a făcut luni seară înconjurul lumii, după un raport al celor de la Reuters. Agenția de presă a atras atenția asupra unei scrisori oficiale semnate de Armata Statelor Unite. În documentul cu pricina, adresat autorităților irakiene, se menționează în mod cât se poate de clar, procedura retragerii forțelor armate americane din Irak. Deși ulterior s-a demonstrat că documentul ar fi eronat, cei de la Reuters au insistat asupra faptului că au văzut scrisoarea și nu s-au bazat pe diverse surse în privința acestei informații.

În întârirea acestei posibilități, luni seară s-au auzit mai multe elicoptere zburând deasupra capitalei irakiene. Ca referință, acesta s-a crezut că este un semn al inițierii procedurii de retragere în grabă. Nu de alta, dar în documentul citat de Reuters se menționează faptul că ”foțele de coaliție vor utiliza elicoptere” în procesul de evacuare.

soldati americani irak soarta

La această oră însă, este mult mai probabil ca soldații americani să nu părăsească Irakul, decât să ajungă acasă. În total, este vorba de aproximativ 5000 de persoane detașate în teritoriu.

„Domnule, din respect pentru suveranitatea Republicii Irak şi după cum a solicitat parlamentul irakian şi prim-ministrul, CJTF-OIR (Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve) îşi va repoziţiona forţele pe parcursul zilelor şi săptămânilor următoare pentru a pregăti deplasări ulterioare”, se arată în scrisoare citată de agenția de presă semnată de generalul de brigadă al corpului de marină al SUA, William H. Seely III, comandantul general al CJTF – OIR. „Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră. [..] În acest timp, va exista o creştere a utilizării elicopterelor în şi în jurul Zonei Internaţionale din Bagdad.”, continuă oficialul american în document. Autenticitatea documentului a fost confirmată de o sursă militară irakiană.

După ce documentul a devenit public, oficialii de la Washington au sărit să afirme că totul este o greșeală. „Nu există niciun fel de decizie de a părăsi Irakul”, a răspuns secretarul american al apărării atunci când a fost întrebat despre scrisoare, adăugând şi că nici nu au fost făcute planuri pentru retragere. „Nu ştiu ce este cu acea scrisoare… Încercăm să aflăm de unde vine şi ce este. Dar nu s-a luat nici o decizie de a părăsi Irakul. Punct”, a afirmat Esper.

La această oră, nu este clar dacă s-au pus presiuni asupra generalului pentru a reveni asupra deciziei de retragere sau dacă, în mod autentic, scrisoarea cu pricina nu i-a trecut niciodată prin fața ochilor. Oficialul de la Washington a insistat pe faptul că această retragere ar fi o imposibilitate din cauza faptului că trupele armate sunt angajate în combaterea grupării Stat Islamic în Irak.