Crește salariul în 2021. Vești bune pentru români: cât vor lua din ianuarie

Crește salariul în 2021. Vești bune pentru români: cât vor lua din ianuarie
Câți bani vor lua românii în 2021

Luni după încheierea discuțiilor în cadrul Consiliului Național Tripartit, președintele Consiliului Național al IMM-urilor a anunțat că Guvernul a încheiat negocierile cu patronatele și sindicatele pe tema creșterii salariului minim de la 1 ianuarie.

Crește salariul în 2021. Vești bune pentru români

În această dimineață, Florin Jianu a anunțat  creșterea salariului minim cu 3% și înghețarea punctului de amendă și pentru anul 2021 la 145 de lei.

”Tocmai s-a încheiat Consiliul National Tripartit. Am discutat cu Guvernul României următoarele aspecte:

  1. Creșterea salariului minim cu 3%, așa cum am propus noi, CNIPMMR, adică de la 2230 la 2300 lei.
  2. Se îngheață punctul de amendă și pentru 2021 la 145 lei.”, a informat Florin Jianu pe pagina sa de socializare.

Cele trei scenarii se bazează pe indicatori incerți

Cu aproximativ două săptămâni în urmă, Florin Jianu susținea că cele trei scenarii privind creșterea salariului minim brut propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale se bazează pe indicatori incerți.

”Toate cele 3 scenarii prezentate de Ministerul Muncii au o serie de indicatori care sunt prognozați, iar acești indicatori sunt incerți, pentru că în felul în care erau aceștia prognozați ar fi trebuit chiar și în anul 2020 să scădem salariul minim pe economie, pentru că acolo se spunea care este diferența dintre creșterea economică prognozată și creșterea economică realizată, iar acum avem o profundă descreștere economică, de -4%, faţă de ceea ce prognozasem la începutul anului, de +4.

Deci, această descreștere economică ar fi trebuit ca și în anul 2020 să ducă la o scădere a salariului minim pe economie, asta strict pe criteriile folosite de Ministerul Muncii. Sigur că în realitate nu trebuia să facem așa ceva și nu se va realiza niciodată. Vă spun acest lucru pentru că acești indicatori sunt incerți, noi nu trebuie să-i punem într-o formulă de creștere sau descreștere a salariului minim brut”, a spus Florin Jianu, potrivit Adevărul.

Sindicatele au cerut 2.400 de lei

În 20 decembrie, liderul BNS, Dumitru Costin susținea că sindicatele au propus o creștere a salariului minim la 2400 de lei brut începând cu 1 ianuarie.

“Vă reamintesc că am avut o ședință de CNT, vă reamintesc că Ministerul Muncii a făcut de vreo două luni și jumătate un grup tehnic de lucru la Ministerul Muncii cu mecanismul salariului minim.

La CNT-ul ăla noi ne-am comunicat punctul de vedere, toată partea sindicală, 2400 de lei brut de la 1 ianuarie, partea patronală a fost împărțită în trei – zona IMM-urilor a propus o creștere de la 1 ianuarie la 2300 de lei, celelalte organizații patronale au oscilat și au spus că propun un moratoriu între trei și șase luni de zile, lăsăm să vedem ce se mai întâmplă și discutăm peste trei luni sau șase luni. Guvernul nu a precizat nimic în acest sens”, a transmis Dumitru Costin.