Într-o intervenție la Digi 24, Ministrul de Externe al României a încercat să explice situația în care se află românii din Marea Britanie. Care sunt drepturile lor după Brexit.
Alegerile recente din Regatul Unit oferă clarificări importante legate de un viitor Brexit. La ora actuală, nu mai există aproape niciun dubiu că acesta va avea loc pe baza unui acord foarte bine definit cu Uniunea Europeană. Conform respectivului acord, există foarte multe drepturi pentru cetățenii europeni care stau în Anglia, inclusiv pentru numărul foarte mare de români. Singura condiție este ca cei care își doresc rezidența în Marea Britanie să aplice pentru obținerea statutului de ședere. Termenul pentru acea acțiune este de 30 iunie 2021.
„Avem până în momentul de față peste 411.000 de români care au aplicat deja pentru acest „settled”, cei care sunt de peste 5 ani sau „pre-settled status”. Ambasada României la Londra acordă sprijin, în cazul în care este necesar. Până acum au fost câteva cazuri punctuale în care românii din Marea Britanie au solicitat acest sprijin și el a fost acordat. Trebuie spus faptul că aceste alegeri din 12 decembrie clarifică perspectiva ieșirii Marii Britanii cu Acord, pentru că asta este foarte important, un Acord de retragere, care prevede garanții pentru drepturile cetățenilor europeni, inclusiv pentru drepturile cetățenilor români”, a declarat Bogdan Aurescu, la Digi 24, întrebat ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie și dreptul lor de a locui în această țară.
Ministrul de Externe a insistat pe faptul că, posibilitatea obținerii unui permis de ședere se aplică atât celor care se află deja în Anglia, cât și celor care intră în țară până la finele anului viitor.
„Practic orice cetățean român care, fie se găsește deja pe teritoriul Marii Britanii, fie care intră până la 31 decembrie anul viitor, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021. Prin urmare, sunt create premisele ca toți cei care doresc și care se află într-una din aceste situații să obțină „settled” sau „pre-settled status”. Cel din urmă este pentru cetățenii care nu îndeplinesc această condiție de 5 ani, dar toți vor beneficia de această acoperire a acordului de retragere care stabilește garanții pentru drepturile cetățenilor europeni. Vom continua să acordăm sprijin în măsura în care el ne va fi solicitat”, a explicat Aurescu.