Franţa se pregăteşte de o prelungire a izolări după 15 aprilie. Astfel, prentru credicioşii francezi, ca şi pentru cei români, urmează un Paşte fără adunări în biserici, în contextul epidemiei de coronavirus. În Franţa, numărul deceselor cauzate de COVID-19 se ridică la 11.000.
Metoda izolării, a statului în casă, a fost introdusă în Franţa pe 17 martie şi a fost deja prelungită o dată. Palatul Elysée a anunţat că măsura izolării va fi prelungită, dar nu a precizat durata noii prelungiri.
„În această ”Joie Mare” în Franţa şi în lumea catolică, credincioşii se pregătesc să sărbătorească Paştele izolaţi, privaţi de slujbe şi reuniuni largi în această perioadă intensă a vieţii lor spirituale şi familiale. Ceremoniile de la Sanctuarul din Lourdes – fără pelerini – urmează să fie transmise în direct pe canalele catolice. Iar în lipsa banchetelor în familie, mii de miei de Paşte scapă acest an de abator. Însă ceea ce le salvează lor viaţa o pune în pericol pe cea a crescătorilor lor„, a spus Emmanuel Macron, luni seară, într-o alocuţiune de prezentare a deciziilor privind lupta împotriva epidemiei de coronavirus în săptămânile următoare.
Deja, fermierii din Franţa sunt îngrijoraţi. ”Aruncăm căpşunile şi sparanghelul în plus, dar ce să facem cu animalele noastre?”, s-a plâns Michelle Baudouinm, crescătoare din Puy-de-Dôme şi preşedinta Federaţiei Naţionale franceze Ovine.
Astfel, iubitorii de vacanţe primăvara, pe o vreme frumoasă, sunt opriţi de restricţiile de circulaţie aflate în vigoare la Paris şi în alte 5 departamente.
De asemenea, orice activitate sportivă individuală este interzisă între orele locale 10.00 şi 19.00.
Din weekend, în Alsacia, se vor impune restricţii asemănătoare. Alsacia este o regiune foarte afectată, în care vacanţa şcolară începe joi seara, pe o perioadă de două săptămâni.
”Salvaţi vieţi, evitaţi drame umane, rămâneţi, vă rof, acasă la voi!”, a repetat miercuri directorul general al Sănătăţii Jérôme Salomon.
În Franţa s-a înregistrat miercuri un nou bilanţ greu în spitale. 541 de oameni au murit în 24 de ore, ridicând numărul total al deceselor cauzate de coronavirus la 7.632. Restul de până la 11.000 sunt morţii înregistraţi în căminele de bătrâni.