Epidemia este în creștere, iar școala se îndreaptă către dezastru, acuză mulți părinți și elevi. Ba chiar urmările faptului că micuții nu mai frecventează cursurile fizic se observă atât prin capacitățile scăzute, rezultat constatat în urma unor teste, cât și din punct de vedere psihic, tot mai mulți adolescenți luând în calcul varianta sinuciderii, ca urmare a reprimării unor activități care înainte le umpleau și conturau viața. Ministrul Educației a vorbit pe această temă la Digi24. Sorin Cîmpeanu nu ia în calcul repetarea anului și afirmă că școala nu îmbolnăvește.
În prezent, școala funcționează după scenariile care au fost anunțate, instituite atât prin hotărârea Consiliului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), cât și prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. În scenariul verde toate școlile sunt închise, în cel galben și roșu sunt deschise grădinițele, învățământul primar și clasele primare, cu mențiunea că în scenariul roșu, peste 3 la mie rata de infectări, sunt accesibile cu prezență fizică doar în jumătate din efectiv.
Pentru moment, nu se ia în calcul repetarea anului școlar. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut acest anunț recent, motivând că aceasta este deja o opțiune prezentă la îndemâna oricui. Totodată, oficialul a explicat că aceeași măsură legiferată în Berlin este controversată, deoarece există îngrijorări privind suprapopularea claselor în anul următor.
„Pe de o parte, repetarea anului este la îndemâna oricui. Nu mergi la școală, nu promovezi, nu promovezi, repeți anul. Deci nu trebuie făcut ceva special. În opinia mea, este stranie decizia unuia dintre cele 16 landuri din Germania, Berlin, care a fost foarte controversată, care a adus critici din partea școlilor, pentru că lansând această posibilitate de repetare a anului la cerere, sunt îngrijorați cu privire la suprapopularea claselor în anul următor.
Oamenii din școală sunt îngrijorați cu privire la efectele unui stop în educație. Singurul loc din lume în care s-a luat această decizie de legiferare a opțiunii de repetare a anului a fost unul din cele 16 landuri din Germania, în Berlin.
Sunt convins că sunt în asentimentul marii majorități a părinților care nu și-ar dori această opțiune. Ce părinte își dorește pentru propriul copil să piardă un an din viață? Eu nu cred că sunt mulți. Dacă într-adevăr își doresc, au această opțiune – nu merg la școală, nu promovează, repetă anul, simplu”, a explicat ministrul.