Ce se întâmplă cu programul Rabla, în 2020. Ce mașini vor putea participa

Autor: Ștefan R. Apostol - 15:39, 07 ian. 2020
Ce se întâmplă cu programul Rabla, în 2020. Ce mașini vor putea participa

Guvernul Orban a anunțat astăzi ca deja arhicunoscutul Proiect Rabla va continua și în acest an. Conform informațiilor proiectul ar demara undeva în luna martie a acestui an.

Ce se întâmplă cu programul Rabla, în 2020

După aprobarea bugetului pe acest an, Guvernul condus de Ludovic Orban a anunțat că Programul Rabla va continua și în acest an.

Au existat zvonuri, imediat după instalarea noului aparat administrativ, că acest proiect ar putea fi dizolvat. Anul acesta va fi de cea de-a XVI-a ediție a Programului Rabla și cea de-a V-a ediție Rabla Plus.

„Vor fi finanţate. Aici este clar că trebuie să dăm acest impuls, în special pentru producătorii din România. Industria auto în România are un procent foarte important din produsul intern brut.

De asemenea, asigură o foarte mare parte din exporturile României, or, aici e nevoie de acest stimulent pentru a creşte, practic, producţia internă.  Cel mai probabil în luna martie.”, a anunțat Ludovic Orban

Ce mașini vor putea participa

Anul acesta, conform calendarului Programului, în afară de autovehicule vechi, poluante, în cadrul Programului Rabla vor fi alocate finanţări şi pentru automobilele electrice.

”Rabla Plus va continua. În anul 2019 nu s-au achiziţionat foarte multe maşini electrice, dar o parte din Programul Rabla va fi alocat şi pentru maşinile electrice”, a declarat premierul Orban.

Reamintim că, în 2019, au fost casate peste 550.000 de autovehicule vechi, poluante. Au fost achiziționate peste 300.000 de mașini noi, care poluează mai puțin. În cadrul Programului Rabla, pe 2019, Guvernul a alocat suma de peste 320 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare.

Cuantumul primei de casare era de de 6.500 lei și se acorda pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

Ce se întâmplă cu programul Rabla, în 2020. Ce mașini vor putea participa
Ce se întâmplă cu programul Rabla, în 2020. Ce mașini vor putea participa

La prima de casare s-a adăugat un ecobonus de 1.000 lei, la achiziţionarea unui autovehicul nou. Acesta trebuia echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt.

S-a mai dat un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou. Condiția era echiparea cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întruneau ambele condiții, cele două ecobonusuri puteau fi cumulate cu prima de casare.

Programul RABLA PLUS este principalul catalizator al creșterii consumului de mașini ecologice, în România. Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanțarea acestui program a fost de 93 milioane lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI