Procurorii DNA sunt cei care conduc ancheta în cazul amenințărilor primite de jurnalista Emilia Șercan. În cazul principalului suspect, un ofițer de poliție, anchetatorii au luat deja primele măsuri.
Procurorii DNA au decis să-l pună sub control judiciar pe ofițerul de poliție suspectat că i-a trimis mesaje de amenințare cu moartea jurnalistei Emilia Șercan. El este acuzat de șantaj.
DNA a dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 25.04.2019, față de inculpatul BĂRBULESCU GHEORGHE ADRIAN, ofițer de poliție în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj”.
Inițial, ancheta a fost condusă de Poliția Capitalei, dar s-a stabilit că dosarul e de competența Direcției Anticorupție.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care ar arăta că, în seara de 15 aprilie 2019, polițistul „a transmis unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, la numărul personal de telefon al acesteia, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger), pentru a o constrânge să înceteze activitatea de investigare a modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție Al. I. Cuza, au obținut titlul de doctor”.
DNA notează în ordonanță că ofițerul a amenințat-o pe jurnalistă că, în caz contrar, va suferi acte de violență și îi va fi suprimată viața.
Pe perioada controlului judiciar, ofițerul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la I.P.J. Ilfov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de anumite persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Polițiștii și procurorii au descins, miercuri, la Academia de Poliție pentru a-l prinde pe bărbatul care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan.
Anchetatorii au percheziționat biroul unui ofițer suspectat că i-a trimis mesaje de amenințare cu moartea jurnalistei Emilia Șercan. El a fost identificat de autorități, iar polițiștii și procurorii au descins și la locuința sa.
El e ofițer la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și a fost depistat în Slatina.
Jurnalista Emilia Șercan este cea care, de ani buni, demască plagiatele de la nivel înalt. Ea a analizat tezele mai multor oficiali și a depus plângeri penale atunci când a considerat că lucrările sunt copiate.
În urmă cu câteva zile, ea a primit un mesaj de amenințate despre care susține că nu a fost trimis într-un moment întâmplător. În această perioadă, Emilia Șercan publică, în mod constant, informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne
Acum, se pare că autorul mesajelor este un ofițer care lucrează la Academia de Poliție. Nu ar fi exclus, așadar, ca și el să fi fost în pericol să fie demascat pentru că și-a plagiat teza de doctorat. El sau colegii săi care, dacă ar fi descoperiți că au plagiat, își riscă întreaga carieră.