Uneori, din prea multă sărăcie, unii oameni ajung să comită gesturi disperate, și mai ales de foame. În ultima perioadă, tocmai datorită acestei situații, marile supermarketuri s-au confruntat cu un adevărat val de furturi de alimente. Singura modalitate de a contracara fenomenul a fost folosirea de cutii anti-furt. Asta au văzut clienții români în magazine, inclusiv la pachetele de unt din supermarketuri. Măsuri speciale au apărut după ce prețul acestui produs a crescut.
Criza prin care am ajuns să trecem în acest an a dus la majorări de prețuri, unele exagerate. Așa s-a ajuns în situația în care multe produse, mai ales cele de bază, au fost scumpite. Pe măsură ce intrăm în sezonul de sărbători, un ingredient cheie va fi mai greu de găsit, untul.
Iar lipsa de aprovizionare determină deja creșterea prețurilor. În ianuarie, prețul mediu la pachetele de unt a fost de 11 lei pe kilogram, iar în septembrie, acesta a ajuns la 18.60 lei pe kilogram. Așa se face că, unii români, în disperare de cauză și din lipsă de bani, au ajuns să fure din supermarketuri și pachetele de unt.
Valul de furturi i-au determinat pe reprezentanții supermarketurilor să recurgă la măsuri de protecție. Într-unul din supermarketurile Carrefour din țară, un client a postat pe rețelele de socializare ceeea ce a găsit, când vine vorba de pachetele de unt.
Ca urmare a furturilor masive, oficialii Carrefour au luat decizia de a folosi la pachetele de unt celebrele cutii ant-furt, astfel încercând să diminueze fenomenul. Deși reprobrabil gestul, valul de scumpiri, de până la 43% la acest produs, i-a determinat pe cei mai săraci să fure din magazine, inclusiv pachtele de unt din supermaketuri.
Prețul untului a ajuns la cel mai ridicat nivel din septembrie 2015, prețurile atingând un maxim de 3 dolari la începutul lunii iunie 2022. În mod similar, prețurile laptelui au crescut puternic pe parcursul anului 2022. Majorările se datorează cererii globale crescute, a exporturilor îmbunătățite și a producției mai ușoare de lapte.
La rândul său, această combinație a avut un efect pozitiv asupra buzunarelor producătorilor de lactate. Dar, potrivit economistilor, prețurile ridicate la unt și lapte ar putea însemna probleme mai mari pentru produsele lactate în viitor.
Producția de lapte în ianuarie 2022 a scăzut cu 1,4% față de anul precedent. Din cauza costului tot mai mare al furajelor și a unei penurii continue de forță de muncă, cumpărarea și întreținerea vacilor este mai scumpă pentru fermieri decât în anii precedenți.
Și, în timp ce unele inovații tehnologice au alimentat producția, factorii de mediu au făcut contrariul. Temperaturile extreme, inundațiile, secetele, împreună cu furtunile frecvente și intense au cântărit asupra creșterii productivității, potrivit unui raport european.
De asemenea, fabricile de procesare se confruntă cu o lipsă continuă de forță de muncă. În plus, rezervele de depozite frigorifice sunt pe sfârșite. În august 2022, la nivel mondial existau aproximativ 282,6 milioane de kilograme de unt în depozite, în scădere față de cele 362,7 milioane de kilograme din august 2021, potrivit aceluiași raport.
Pe plan local, datorită costurilor mari de producție, mai toți producătorii mari luau decizia de a majora prețurile, asta ducând la situații fără precendet, cu majorări de peste 43% la aceste produse. DIn păcate, prognoza pentru anul viitor nu este una bună, existând riscul de noi majorări.