Ministrul Finanțelor, despre posibilitatea amânării ratelor românilor după valul de scumpiri: „Statul trebuie să fie pregătit”

Ministrul Finanțelor, despre posibilitatea amânării ratelor românilor după valul de scumpiri: „Statul trebuie să fie pregătit
Adrian Câciu, ministrul FInanțelor

Subiectul amânării ratelor ar putea ajunge să fie din dezbătut de Guvern, ca urmare a valului de scumpiri în fața căruia cetățenii nu mai fac față. Problema facturilor la gaze și la curent au creat disperare în rândul românilor, care nu-și permit să plătească sumele astronomice pe care le datorează furnizorilor de energie și curent, în unele cazuri si cu 200% mai mari, de la o lună la alta. În urmă cu puțin timp, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat ce soluții se întrevăd dacă România va ajunge în situația în care cetățenii să nu mai poată plăti ratele la bancă.

Creșterile record ROBOR provoacă panică în rândul cetățenilor

Cetățenii din România sunt puternic impactați de toate schimbările economice care au avut și au loc în această perioadă. În condițiile în care toate produsele și serviciile se scumpesc, salariile rămân la fel, iar oamenii nu mai fac față cu cheltuielile lunare. Din acest motiv, există un risc mare ca ratele pe care aceștia le au la bănci să nu mai poată fi acoperite.

Indicele ROBOR a ajuns anul acesta la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani, iar această creștere se simte puternic atunci când trebuie să scoatem din buzunar mai mulți bani, pentru aceeași sumă împrumutată. De exemplu, la un credit de 225.000 de lei, o rata a crescut cu 300 de lei, în doi ani, sumă care pentru mulți dintre cetățeni reprezintă o gaură uriașă în buget.

În timp ce Guvernul se gândește la o modalitate prin care să poată interveni, dacă se va ajunge la această situație, ministrul Finanțelor susține că acest moment era de așteptat, iar riscurile creșterii dobânzii erau iminente.

„Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creste. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit”, a explicat Adrian Câciu, potrivit Antena3.

Propunerea ministrului Finanțelor pentru a ajuta cât mai mulți cetățeni

Pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, Adrian Câciu propune o abordare predictibilă, prin care să fie stopat fenomenul de creștere al inflațiilor. Acesta avertizează că, odată cu creșterea dobânzilor, oamenii nu-și vor mai permite plata rateloe și va fi nevoie de intervenția statului, așa cum s-a întâmplat în 2020, atunci când pandemia a lăsat mulți români fără loc de muncă și, implicit, fără bani.

„Riscurile default, adică riscurile ca unele credite sa devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal. Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor creste. Haideți să stopam acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate.

Dacă nu, vor crește dobânzile și va trebuie sa intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru ca erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care sa plătească ratele”, a dezvăluit ministrul Finanțelor.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se va ajunge la imposibilitatea plății facturilor, Adrian Câciu a explicat că statul va trebui să intervină, iar amânarea ratelor este una dintre soluțiile aflate pe masa guvernnaților.