Un studiu recent a constatat că o cină mâncată târziu poate cauza creșterea în greutate. Studiul mai arată și o creștere a nivelurilor de zahăr în sânge, indiferent de calorii. Mâncatul cinei mai târziu, decât este normal, poate afecta glicemia și capacitatea de a arde grăsimile. Studiul a constatat că subiecții care au mâncat mai târziu de ora 18:00, au avut un vârf al glicemiei cu aproape 20 la sută mai mare și arderea grăsimilor redusă cu 10 la sută, comparativ cu cei care au luat cina mai devreme.
Înțelepciunea convențională este că o calorie este o calorie, indiferent de momentul în care o mănânci. Creșterea în greutate este cauzată de consumul mai multor calorii decât folosești.
Nutriționiștii numesc această teorie a controlului greutății „calorii în plus, calorii în minus”. Dar s-ar putea să nu fie chiar atât de simplu. O nouă cercetare descoperă că ora la care mâncați poate juca un rol semnificativ în creșterea în greutate.
Organismul nostru reglează cortizonul, melatonina și enzimele digestive în funcție de rutina noastră zilnică. Acest lucru ne ajută să metabolizăm caloriile.
Ne ajută să asigurăm o energie adecvată pe parcursul zilei. Cu alte cuvinte, să ne relaxăm și să ne liniștim noaptea. Păstrarea unei rutine regulate este recomandată pentru o sănătate pe termen lung.
Un studiu recent a arătat că cina devreme poate optimiza această rutină. Dacă se mănâncă devreme, se înregistrează un vârf de zahăr din sânge cu 18% mai mic și o ardere a grăsimilor cu 10% mai mare.
În schimb, consumul de cine sau gustări la ore târzii, predispune la obezitate și la sindromul metabolic. Acest sindrom este asociat cu tensiune arterială ridicată, glicemie ridicată și risc de atac de cord și accident vascular cerebral.
Se pare că este nevoie de o perioadă de timp adecvată pentru ca organismul să digere corect alimentele înainte de a merge la culcare, spune studiul. În cazul celor care au mâncat târziu și au dormit la scurt timp după aceea, au înregistrat niveluri mai ridicate de zahăr în timpul nopții și, de asemenea, dimineața.
Cu toate acestea, în cazul celor care au mâncat târziu, dar au și dormit târziu, acest dezavantaj nu a fost observat. Această cercetare arată că nu contează doar ceea ce mănânci, ci și cum mănânci.
Mâncatul mai devreme în timpul zilei, cu mese mai mari la micul dejun sau la prânz, și stăpânirea foamei nocturne cu gustări cu indice glicemic scăzut după-amiaza, poate fi de ajutor. Experții mai spun că atunci când există consum al acelorași calorii, dar la o oră târzie din zi, se înregistrează o creștere în greutate.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, consumul unei cine târzii este asociat cu creșterea în greutate . Mai este asociat și cu niveluri ridicate de zahăr în sânge. Asta se întâmplă, indiferent dacă masa este aceeași pe care am mâncat-o mai devreme.
Cercetătorii au explicat că echipa de cercetare a vrut să înțeleagă dacă mâncatul târziu modifică de fapt metabolismul într-un mod care favorizează obezitatea.
„Eram la curent cu alte cercetări care sugerau că mâncatul târziu este asociat cu obezitatea. Deoarece asocierea nu este același lucru cu cauzalitatea, am vrut să analizăm acest lucru într-un mod mai riguros.
Deci, de aceea ne-am propus să facem acest studiu clinic controlat randomizat. Am luat oameni sănătoși și i-am pus să mănânce la două ore diferite, să le controlăm mâncarea, să le controlăm dieta și să le controlăm și orele de somn.”, a declarat pentru Healthline autorul studiului, Dr. Jonathan C. Jun, profesor asociat de medicină la Universitatea Johns Hopkins.
Jun și echipa sa au studiat 20 de voluntari sănătoși, 10 bărbați și 10 femei, pentru a afla cum metabolizează organismul lor cina luată la ora 22.00 în loc de ora 18.00. Toți participanții la studiu au mers la culcare la aceeași oră: 23.00.
Rezultatele studiului arată că nivelul de zahăr din sânge era mai ridicat. În același timp, cantitatea de grăsime arsă era mai mică. Efectele au apărut după ce subiecții au măncat o cină târzie.
„Nu am fost surprinși. Alți cercetători au făcut lucrări similare privind ritmurile circadiene și dieta. Alte laboratoare au arătat că, dacă mănânci în defazaj față de ritmul circadian normal al organismului.
Cu alte cuvinte, nu metabolizează glucoza în același mod. Efectele pe care le-am observat la voluntarii sănătoși ar putea fi mai pronunțate la persoanele cu obezitate sau diabet, care au deja un metabolism compromis”, a spus Jun.
Studiul a constatat că cei care au mâncat târziu au avut niveluri maxime de zahăr din sânge cu aproape 20 la sută mai mari și arderea grăsimilor redusă cu 10 la sută, comparativ cu cei care au luat cina mai devreme.