Ce se întâmplă dacă mănânci noaptea? Mulți oameni știu regulile de bază pentru o alimentație corectă și se feresc de gustările târzii, dar alții le încalcă tocmai în momentul în care organismul e cel mai leneș. De ce trebuie ar trebui ca toți să aibă grijă la acest aspect?
Ai crede că nu e mare lucru, dar te expui unor riscuri mari atunci când îți mai scapă pe mână câteva gustări în toiul nopții. Stilul alimentar este foarte important atât pentru trup, cât și pentru minte. Multe persoane obișnuiesc să mănânce noaptea. Tocmai când ți-e lumea mai dragă, te relaxezi și vrei momentul tău cu tine, cel mai probabil în fața televizorului, te apucă o foame sau o poftă de nedescris la ceea ce ai în frigider. Persoanele care obișnuiesc să facă asta se expun unui risc mare de a face diabet zaharat de tip 2 și obezitate, a concluzionat un studiu realizat de specialiștii americani de la Universitatea John Hopkins, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
„Am pornit de la ideea că mâncatul la ore târzii modifică metabolismul (…) într-o modalitate care favorizează apariţia obezităţii”, au explicat specialiştii.
Pentru a aduce această explicație, specialiștii au monitorizat 10 bărbați și 10 femei cu o stare bună de sănătate care s-au oferit voluntari pentru a merge la culcare la ore care variau între 22:00 și 01:00 noaptea. În cadrul studiului, au mers la culcare la 23:00 și s-au trezit la 07:00. Participanții studiului au luat masa de seară la 18:00, iar în alte zile la 22:00. De fiecare dată li s-a cerut să se pună la somn la 23:00.
Cina luată târziu a condus nivelul glicemiei la 18% mai mult decât nivelul normal, iar rata de ardere a grăsimilor a fost cu 10% la mică în comparație cu ziua în care masa ultimă a fost la 18:00. Modificările metabolice au fost mai accentuate la cele care obișnuiau să adoarmă mai devreme.
Concluzie: Mesele din toiul nopții induc toeranță nocturnă la glucoză, iar pe termen lung modificarea crește riscul unei persoane de a fi diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2.
„Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celulelor la acțiunea insulinei și deficiențe la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventă formă de diabet și este adesea asociată cu obezitatea. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, aceștia trebuind doar să își controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic în acest sens, dacă este cazul”
(Sursa: bioclinica.ro)