Ce se întâmplă cu furnizorii la energie electrică. Surpriză colosală dacă te muți până pe 30 iunie 2021

Ce se întâmplă cu furnizorii la energie electrică. Surpriză colosală dacă te muți până pe 30 iunie 2021
Ce se întâmplă dacă schimbi furnizorul de energie electrică până la 30 iunie

ANRE a luat decizia! Consumatorii de energie electrică au acum timp până la finalul anului să își schimbe furnizorul. În schimb, dacă aceștia vor lua o decizie până la data de 30 iunie, vor beneficia și de o regularizare. Această decizie a venit după ce piața energiei s-a liberalizat și mai mulți români au luat cu asalt sediile companiilor pentru schimbarea contractului.

Ce se întâmplă cu furnizorii la energie electrică

Autoritatea Națională de Reglementarea în Energie susține că din cei aproximativ 5,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică care aveau contracte reglementate la sfârșitul anului trecut, doar puțini dintre ei au fost interesați să-și schimbe furnizorul. Aceștia însă au întâmpinat greutăți atât în privința analizei ofertelor de pe piața energiei, cât și în contactarea potențialilor furnizori.

De asemenea, potrivit ANRE, măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus, au limitat campaniile de informare referitoare la liberalizarea pieței de energie electrică demarate de Autoritatea Națională de Reglementarea în Energie și furnizori.

Se prelungește perioada de informare a clienților

În felul acesta ANRE propune ca perioada de informare a consumatorilor casnici de energie electrică și perioada în care clienții își pot alege un furnizor să se prelungească până la sfârșitul anului curent.

”Această perioadă prelungită oferă clienților posibilitatea de a accesa sursele de informare, în vederea analizării mecanismelor pieței concurențiale, identificării modalităților concrete de simplificare a procesului de contractare și informării cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât să poată decide cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii”, potrivit ANRE.

Cei ce aleg un furnizor până la data de 30 iunie vor beneficia de o regularizare

De asemenea, dacă consumatorii iau o decizie până la 30 iunie vor beneficia de o regularizare. Furnizorii de ultimă instanță vor putea să aplice clienților o reducere comercială, care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru din acest an și prețul din oferta concurențială transmisă.

Pe de altă parte, aceeași posibilitate o va avea și orice furnizor care încheie cu clienții contracte concurențiale.

”În scopul asigurării protecției consumatorilor și în vederea asigurării unor mecanisme nediscriminatorii, se oferă în aceeași perioadă, oricărui furnizor care încheie cu clienții contracte concurențiale, posibilitatea să acorde acestora o reducere care să permită recuperarea diferenței faţă de prețul din oferta de serviciu universal începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la data încheierii contractului concurențial”, mai arată Autoritatea Națională de Reglementarea în Energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI