Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică. Guvernul vine în ajutorul românilor VIDEO
Criza energiei electrice s-a acutizat, atât în Europa, cât și în România. Spre finalul anului actuala guvernare reușea „înghețarea” prețurilor la energia electrică la valorile din vară. Se pare că această măsură nu este suficientă. În conferința de presă de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri pentru consumatorii finali. Premierul a mai dat garanții că România încearcă să găsească soluții în criza energiei electrice.
Criza energiei electrice se acutizează în 2022
Creșteri astronomice ale prețului gazelor naturale. Costuri galopante ale cărbunelui. Previziuni privind petrolul la 100 de dolari. Cam așa arată începutul de an 2022. O criză globală de energie cauzată de vreme și de o revenire a cererii se agravează.
Mai ales acum, când este nevoie de mai multă energie pentru a lumina și încălzi locuințele. Guvernele din întreaga lume încearcă să limiteze impactul asupra consumatorilor. Majoritatea recunosc că s-ar putea să nu fie în măsură să împiedice creșterea facturilor.
La complicarea situației contribuie și mai mult presiunea tot mai mare asupra guvernelor de a accelera tranziția către o energie mai curată. Liderii mondiali s-au întâlnit la summit-ul critic privind clima, în noiembrie. Dar concluzille se lasă așteptate.
În China, au început deja întreruperile de curent pentru locuitori, în timp ce în India centralele electrice se luptă pentru a găsi cărbune. Avocații consumatorilor din Europa solicită interzicerea deconectărilor în cazul în care clienții nu își pot achita prompt datoriile.
„Acest șoc al prețurilor este o criză neașteptată într-un moment critic. Prioritatea imediată ar trebui să fie atenuarea impactului social și protejarea gospodăriilor vulnerabile.”, declara anul trecut Kadri Simson, șeful UE pentru energie.
Prețuri record în Europa la gazele naturale
În Europa, gazele naturale s-au tranzacționat în octombrie trecut la echivalentul a 230 de dolari pe baril, în termeni de petrol. Este vorba de o creștere de peste 130% de la începutul lunii septembrie 2021 și de peste opt ori mai mare decât în același moment al anului 2020, potrivit datelor furnizate de Independent Commodity Intelligence Services.
Criza este cauzată de creșterea cererii de energie, pe măsură ce se instalează redresarea economică în urma pandemiei, și de un sistem atent calibrat, care este ușor de perturbat de fenomene meteorologice sau de probleme mecanice.
O iarnă neobișnuit de lungă și de friguroasă la începutul anului 2021 a epuizat stocurile de gaze naturale din Europa. Cererea în creștere a cererii de energie a împiedicat procesul de refacere a stocurilor, care are loc de obicei în primăvară și vară.
Nicolae Ciucă anunță că România încearcă să găsească soluții în criza energiei electrice
Criza energiei electrice, așa cum era de așteptat, a lovit și România, încă din vara trecută. După o criză politică, s-a reușit adoptarea unor măsuri sociale, menite să ajute consumatorii finali. Prima măsură, cea de compensare a facturilor, nu a fost îndeajuns să stopeze creșterea prețurilor.
Ulterior s-a mai adăugat o măsură, cea a „înghețării” prețurilor la nivelul celor practicate la începutul verii 2021. Analiștii, deși pesimiști, vedeau în această nouă măsură o gură de aer pentru români. Realitatea, însă, s-a dovedit alta, iar acum Guvernul Ciucă este obligat să vină cu noi măsuri.
În conferința de presă de astăzi, Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri sociale, privind facturile la energia electrică. Măsura va fi aplicată atât consumatorilor finali, cât și companiilor din România. Nicolae Ciucă a anunțat modificarea cotei de TVA, aceasta find redusă la 5%, începând cu data de 1 aprilie anul curent.
„Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.
Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități”, a precizat Nicolae Ciucă.
Alte măsuri, legate de prețurile la gaze naturale, de această dată, vor fi implementate de la 1 februarie și vor fi active până în data de 1 iulie. Măsurile, privind schema de ajutor pentru gaze naturale, vor fi pentru sesctorul agricol, cel alimentar și în cazul IMM-uri, dar de la 1 aprilie. Toate aceste măsuri anunțate vor fi discutate și aprobate într-o nouă ședință de Guvern, mai spune premierul Nicolae Ciucă.