După ce Romgaz majora prețurile de distribuție al gazelor naturale către Elcen, astăzi aflăm că un alt mare furnizor face același lucru. Deși inițial majorarea era anunțată pentru ianuarie 2022, E.On a decis revizuirea prețurilor și anunță majorarea de la 1 octombrie 2021. Cei mai afectați vor fi clienții care nu au ales până la această oră contractele de pe piața concurențială.
Explozia prețurilor la furnizor au determinat noi scumpiri, unele neanunțate în prealabil. Primul care anunța scumpirea furnizării, dar către companiile de distribuție a agentului termic, RomGaz a mărit prețul de distribuție.
La un calcul simplu asta se traduce într-o majorare cu 60% a prețului de consum rezidențial. Elcen, principalul client Romgaz, este nevoit să mărească prețul, iar la nivelul Capitalei ar însemna costuri mult mai mari în această iarnă, chiar și cu subvenția anunțată de Primăria Capitalei.
Odată cu liberalizarea pieței de gaze și energie, clienții au fost îndrumați să-și reînoiască contractele. De data asta pe noua piață concurențială.
Asta ar însemna prețuri mai mici și nefluctuante, în condițiile de față. E.On, unul din principalii distribuitori de gaze pentru clienții rezidențiali, inițial anunța o majorare a facturilor la gazele naturale pentru ianuarie 2022, pentru clienții care beneficiază de oferta Standard Gaz a companiei.
Numai că, după vorba planul de acasă nu se pupă cu cel din târg, E.On a decis majorarea tarifelor mult mai devreme decât era preconizat inițial. Cu alte cuvinte, dacă între 1 iulie și 31 decembrie anul curent era stabilit un preț de 151,8 lei/MWh, fără TVA, iar majorarea din ianuarie anunța un preț de 159,6 lei/MWh pentru ianuarie – iunie 2022, acum E.On revine și schimbă regula jocului.
Începând cu data de 1 octombrie 2021, cei cu oferta Standard și fără contracte în piața concurențială vor ajunge să plătească facturile E.On la un preț de 222 de lei MWh fără TVA. Asta se traduce într-o majoraee cu 46% față de prețul inițial anunțat. În același timp, de la 1 ianuarie 2022, prețul fără TVA crește cu 48%, adică 235,8 lei, fără TVA.
“Dată fiind evoluția crescătoare a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piața de energie din România, menținerea prețurilor de furnizare din contractul E.On Standard Gas, comunicate și în notificarea trimisă în legătură cu acesta, nu mai poate fi susținută.
Drept urmare, pentru ca parteneriatul existent să se desfășoare în echilibru, pe fondul modificărilor substanțiale ale condițiilor care au stat la baza încheierii contractului între părți, te informăm că suntem nevoiți să actualizăm prețurile comunicate inițial în contract.”, se spune în notificare E.On către clienți.