07 ian. 2022 | 10:00

Când va scădea prețul gazului natural, de fapt. Ministrul Energiei a făcut anunțul mult așteptat

Social
Când va scădea prețul gazului natural, de fapt. Ministrul Energiei a făcut anunțul mult așteptat
Gazprom obține profituri. Rusia prosperă de pe urma crizei gazelor din Europa

Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, furnizează în mod obișnuit peste o treime din necesarul țărilor din Uniunea Europeană. În noiembrie 2021 fluxurile au scăzut la minimul ultimilor șase ani. De luni de zile, livrările de gaze din Rusia au fost mult sub nivelul de dinaintea pandemiei. Cu alte cuvinte Europa este într-o criză accentuată a gazelor naturale.

Gazprom obține profituri. Rusia prosperă de pe urma crizei gazelor din Europa

În decembrie 2021, aproximativ 12,7 miliarde de metri cubi de gaze au fost transportate în Europa de către compania rusă de stat Gazprom. Cel mai mare producător mondial de gaze naturale furnizează de obicei mai mult de o treime din necesarul țărilor din Uniunea Europeană, dar în noiembrie trecut fluxurile au scăzut la minimul ultimilor șase ani.

De luni de zile, livrările de gaze din Rusia au fost mult sub nivelul de dinaintea pandemiei. Volumele de gaz rusesc care au ajuns în case, întreprinderi și instalații de depozitare în 2021 au fost cu aproape un sfert mai mici decât cele din 2019.

Încetinirea a apărut pe fondul unei creșteri globale post-pandemice a cererii de gaze, care a declanșat pene de curent și prețuri record pe piața energetică din întreaga lume. De asemenea, ea coincide cu o creștere a agresiunii rusești față de vecinii săi din Ucraina și Moldova și cu adâncirea tensiunilor cu puterile occidentale în legătură cu gazoductul Nord Stream 2.

Între timp, în timp ce criza globală a gazelor naturale a cuprins economiile europene, forțând închiderea fabricilor, prăbușirea marilor furnizori de energie și una dintre cele mai rapide creșteri înregistrate vreodată la facturile de energie pentru locuințe, Gazprom s-a bucurat de cele mai mari profituri din istorie.

Puțini experți de pe piață sunt pe deplin convinși de explicațiile Gazprom

Succesul Gazprom de a profita de pe urma crizei mondiale a gazelor a reaprins acuzațiile potrivit cărora Kremlinul folosește rezervele vaste ale Rusiei ca armă politică împotriva Occidentului și a aliaților săi.

Guvernul rus a negat acest lucru. Gazprom a susținut că respectă toate contractele pe termen lung cu clienții săi europeni. Compania a explicat exporturile „spot” mai mici prin faptul că Rusia a avut ea însăși niveluri scăzute de depozitare a gazelor. În același timp, a dat vina pe temperaturile mai scăzute care au însemnat o cerere internă mai mare. Puțini experți de pe piață sunt pe deplin convinși.

Dar Gazprom trebuie să cântărească beneficiile de a permite ca prețurile la gaze să rămână la niveluri record în comparație cu considerentele comerciale și financiare pe termen lung. Potrivit lui Carlos Torres Diaz, director de cercetare în domeniul gazelor la firma de consultanță Rystad Energy, preluat de TheGuardian, dacă gazul rămâne inabordabil, clienții săi ar putea accelera trecerea la alternative ecologice sau ar putea găsi alte surse de gaz.

România a resimțit din plin criza gazelor naturale

În afară de Occident, România a fost printre primele state est-europene care a resimțit această criză energetică și politică a Kremlinului. Din toamna anului trecut, dar și pe fondul liberalizării pieței de gaze naturale, prețurile au explodat în România. În unele cazuri procentele de creștere au ajuns și la 50%.

Cu toate astea, statul a reușit pe ultima sută de metri să implementeze măsuri de contracarare, prin compensații la factura clienților finali și, înghețarea prețului la nivelul celor din vara trecută. Deși prețurile tind să crească în continuare, Ministrul Energiei Virgil Popescu vine cu garanții, spunând că din luna aprilie a acestui an vom vedea scăderi ale prețurilor la gazele naturale.

„Eu mă aştept în perioada de primăvară-vară, evident, şi toamnă să fie o scădere bruscă a preţului la gaz natural. Preţul gazului a tras în sus preţul energiei electrice.

România este o ţară producătoare de gaz, însă pe perioada de iarnă ne asigurăm din import diferenţa de gaze.”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Antena 3.

Concluzie

Timp de ani de zile, Europa s-a bazat pe gaz ca pe o sursă de energie relativ accesibilă și cu emisii mai reduse decât cărbunele, spun analiștii. Prețurile din această iarnă ar putea încuraja mai multe țări să dezvolte mai multe surse de energie regenerabilă pentru a se proteja de viitoarele creșteri ale pieței energetice.

O altă concluzie este că cei de la Gazprom au dorit întotdeauna să fie considerați un partener energetic de încredere pentru cumpărătorii europeni, iar Europa rămâne principala sa piață, chiar dacă exporturile sale către Asia cresc.

Gazprom se gândește la viitorul său și la exportul de hidrogen și în Europa. Dacă prețurile vor intra într-o zonă descendentă, așa cum preconiza Virgil Popescu, rămâne, totuși, de văzut, dar cert este că cel care are de suferit este consumatorul direct.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Dumnezeule! Cât de frumoasă este iubita lui Pescobar. De asta o ține ascunsă
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
EVZ.ro
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Capital.ro
Schimbare majoră la plata facturilor. Românii vor avea un mare avantaj
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro