Ce se întâmplă cu elevii care nu iau bacul. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul major

Ce se întâmplă cu elevii care nu iau bacul. Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul major
Ce se întâmplă cu elevii care nu iau bacul.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut declarații despre o nouă formă de învățământ pentru elevii care nu iau notă de trecere la Bacalaureat.

Ce se întâmplă cu elevii care nu iau bacul

Astfel, ”România Educată” este un nou proiect care urmează a fi aprobat de Guvern săptămâna care vine. Proiectul prevede o nouă formă de învățământ pentru elevii care au picat ori care nu au susținut examenul de Bacalaureat. Mai exact, este vorba despre colegiile universitare ce vor funcționa în paralel cu școlile postliceale.

„Sunt colegii de învățământ terțiar nonuniversitar în care avem de-a face cu elevi și nu cu studenți. E prima observație. Calificarea obținută este exact aceeași ca în învățământul postliceal, de nivel 5.

Dintotdeauna în învățământul postliceal au fost admiși absolvenți de liceu fără diplomă de Bacalaureat. Funcționează pe lângă universități aceste colegii, pentru a beneficia de expertiza și baza materială extinsă a universităților, fără posibilitatea de acces la nivel licență sau nicidecum mai sus la master și doctorat, în absența diplomei de Bacalaureat.

Ei nu sunt studenți, sunt elevi. Colegiile sunt unități de învățământ preuniversitar, înscrise în rețeaua de învățământ preuniversitar și evaluate de către ARACIP, și nu de către ARACIS. Această calificare există în sistemul de învățământ german, austriac și în alte state și e foarte apreciată. Fără diplomă de bacalaureat. Și e foarte apreciată, pentru că oferă o calificare de nivel postliceal necesară pe piața muncii”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru EduPedu.ro.

Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat faptul că aceste colegii universitare apar din cauza numărului mare de elevi de liceu fără diplomă de bacalaureat, precum și din nevoia de calificări imediate pe piața muncii.

„Numărul mare de absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat e al doilea motiv, nevoia de a-i cuprinde într-o formă de educație și de a-i ține aproape de școală și a le da o calificare astfel încât să devină activi pe piața muncii sunt elementele de bază din aceasta analiză. Repet, nu este vorba nicidecum de acces la nivel universitar, licență, master, doctorat. Este exclusă orice variantă de acces în învățământul universitar fără diploma de Bacalaureat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, pentru sursa citată.

Amintim că rezultatele la Bacalaureat 2021 au fost publicate luni, 5 iulie. Candidații care nu au obținut media de trecere la prima sesiune de Bacalaureat se mai pot înscrie la cea de-a doua sesiune, cea din toamnă. Rezultatele finale la Bacalaureat 2021 se afișează pe data de 9 iulie.