Ministrul Educației și-a exprimat luni seară grija față de rezultatele pe care elevii de clasa a opta le vor avea la Evaluarea Națională din acest an. Motivul principal de îngrijorare îl reprezintă modul în care școala online s-a desfășurat în perioada pandemiei de Covid-19.
Sorin Cîmpeanu s-a arătat sceptic cu privire la modul în care se vor desfășura elevii claselor a opta la examenele pe care le vor susține în cadrul Evaluării Naționale. În ciuda rezultatelor bune obțiute la simulări, acesta se teme că situația va fi una mai puțin fericită la examenul oficial.
”Simularea (Evaluării Naţionale – n.r) a avut rezultate extraordinar de bune, am avut 65,6% elevii care au reuit să promoveze în comparaţie cu un nivel de până la 40% în anii anteriori, care nu au fost ani afectaţi de pandemie.
Acesta este un motiv de optimism. Pe de altă parte, este şi o îngrijorare cu privire la modul în care elevii vor reuşi şi pe parcursul examenului de Evaluare Naţională propriu-zis să depăşească dificultăţile pe care le-au avut pe perioada crizei sanitare”, a declarat, luni seară, la TVR 2, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a subliniat faptul că această generație este prima care a început școala primară cu clasa zero, motiv cu atât mai întemeiat de a-și exprima optimismul cu privire la reușitele școlare ale acestora pentru, putând analiza un posibil avantaj al acestui nou model școlar.
Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu susține că nu va putea exista o analiză clară a elevului de azi și a celui de acum nouă ani, având în vedere efectele pandemiei asupra sistemului de învățământ.
”Este prima generaţie care ajunge la examenul de Evaluare Naţională, după ce a început cu clasa pregătitoare. Va fi şi un moment de bilanţ pentru a face o comparaţie între profilul proiectat al a absolventului de gimnaziu, în urmă cu 9 ani, şi profilul realizat în acest moment. Rezultatele vor fi afectate de caracterul complet atipic al acestui an”, a adăugat ministrul Educației.
Minstrul Educației a explicat, de asemenea, că subiectele Evaluării Naționale, care încep astăzi, vor avea aceeași structură ca testele PISA, sub formă de broșuri de zece pagini. Elevii vor avea la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor două ore, iar alte 15 minute vor fi alocate completării și lipirii colțului broșurii.
Sorin Cîmpeanu și-a exprimat optimismul cu privire la prezența elevilor la Evaluarea Națională, dorindu-și ca numărul acestora să fie cât mai aproape de cel anunțat.
”Pe de altă parte, sperăm ca numărul celor care se vor prezenta la examen să fie cât mai aproape de cei 131.177 de elevi încrişi, pentru că, altfel, ar însemna că, deşi sunt elevi care ar fi putut să susţină examenul de evaluare naţională, nu s-au prezentat, deci ar fi un interes scăzut pentru finalizarea şcolii”, a adăugat Cîmpeanu.