În ultima vreme, pe buzele specialiștilor se află varianta Delta de covid. Varianta, cunoscută ca tulpina indiană, a ajuns să fie considerată cea mai periculoasă. De altfel specialiștii spun că ar putea deveni tulpina dominantă până în toamna anului 2021. Aceiași specialiști declară căcei nevaccinați sunt cel mai expuși riscului de a se infecta. Datele arată că varianta Delta ar putea deveni principala sursă de noi infecții cu coronavirus. Datele au fost confirmate și de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.
Cele mai recente date artă că sunt aproape două treimi din populație infectate cu varianta Delta. Mai mult de jumătate dintre cei care au murit în urma infectării nu au avut deloc un vaccin Covid, mai spun cele mai recente date oficiale.
Au existat aproape 30.000 de cazuri noi în Marea Britanie ale variantei în ultima săptămână. Raportul spune că este probabil să se răspândească mai ușor și ar putea îmbolnăvi oamenii mult mai repede. Oficialii spun, de asemenea, că două doze de vaccin oferă „o protecție semnificativ mai mare” decât una singură.
Varianta Delta, care a fost identificată pentru prima dată în India, este acum varianta dominantă în Marea Britanie. Infecțiile cu noua varinată reprezintă, în acest moment, 90% din cazuri. Marea Britanie folosește noi teste de genotipare pentru a detecta varianta mai rapid pe măsură ce cazurile continuă să crească.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a confirmat existența și pe teritoriul României a infectărilor cu varianta Delta de covid. Datele furnizate de acesta, în paralel cu cele la nivel mondial, arată că există o posibilitate ca varianta Delta să devină predominantă, încă din toamnă.
Varianta Delta, cunoscută și sub denumirea de „B.1.617.2”, a fost descoperită pentru prima dată în octombrie în Maharashtra, India, conform BBC. Conform specialiștilor, este una dintre mai multe tulpini diferite ale coronavirusului. Tulpina a fost numită pentru prima dată „varianta Delta” de către Organizația Mondială a Sănătății după ce agenția a implementat un sistem de denumire bazat pe litere grecești luna aceasta.
Deși este doar una dintre numeroasele variante care se răspândesc în timpul pandemiei, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au numit-o „o variantă de îngrijorare”. Aceste date au fosnt confirmate de Valeriu Gheorghiță, declarând:
„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte. Pentru că în perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară.
Foarte probabil ca varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 să aibă toate caracteristicile să devină variantă dominantă. Din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinarea tuturor oamenilor.”, a declarat coorodnatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță.