Ce se întâmplă cu Christian Eriksen și viitorul lui în fotbal. Informații de ultimă oră

Ce se întâmplă cu Christian Eriksen și viitorul lui în fotbal. Informații de ultimă oră
Operatia lui Christian Eriksen a reusit. Va mai putea juca fotbal?

Christian Eriksen a fost supus unei intervenții chirurgicale la inimă pentru montarea unui defibrilator intern, ca urmare a stopului cardiac suferit pe teren la partida dintre Danemarca și Finlanda (0-1). Operația sa a fost efectuată cu succes într-un spital din Copenhaga, potrivit publicației italiene Gazzetta dello Sport.

Informații de ultimă oră despre situația lui Christian Eriksen și viitorul său în fotbal

Mijlocașul danez s-a prăbușit pe gazon în minutul 43 al partidei Danemarca-Finlanda (0-1) sub privirile îngrozite ale celor prezenți la meci. A fost nevoie ca echipa medicală să execute procedurile de resuscitare aproximativ un sfert de oră. Unul dintre medicii UEFA delegați la meci, Jens Kleinefeld, a povestit în premieră despre momentul șocant.

”Cam după 30 de secunde, jucătorul și-a deschis ochii și i-am putut vorbi direct. A fost un moment marcant, pentru că în astfel de situații, în astfel de crize, șansele de supraviețuire sunt mici. L-am întrebat ‘deci, ai revenit printre noi?’.

Eriksen a răspuns ‘da, m-am întors. La naiba, am doar 29 de ani’. Atunci am știut că nu i-a fost afectul creierul și că și-a revenit complet”, a declarat Jens Kleinefeld, potrivit Fox.

Partida a fost reluată în aceeași zi, după ce fusese suspendată, iar Finlanda a reușit să câștige datorită golului marcat cu capul de Pohjanpalo.

Pentru Eriksen, în schimb, au urmat zile în care a fost supus mai multor investigații medicale în spitalul din capitala Danemarcei. Doctorii care s-au îngrijit de Eriksen au luat decizia ca, într-un final, să i se monteze un defibrilator cardiac intern, care să îi ajute inima să funcționeze la parametri normali.

„După ce Christian a trecut prin mai multe invetigații s-a decis că ar trebui să aibă un ICD. Acest dispozitiv este necesar după un atac de cord. Christian a acceptat această soluție recomandată, totodată, de mai mulți specialiști naționali și internaționali”, se arată într-un comunicat al Federației de Fotbal din Danemarca, remis miercuri.

Joi a avut loc operația, iar vineri a fost anunțată cu succes. Tot astăzi, la mai puțin de o săptămână de la eveniment, dacă nu intervin complicații Christian Eriksen va fi exterenat.

Se mai poate întoarce pe teren?

Lumea fotbalului se întreabă acum dacă mijlocașul danez mai poate evolua la cel mai înalt nivel. Speranțe ar fi, dat fiind faptul că o intervenție similară a avut și jucătorul Daily Blind de la Ajax în 2019. Acesta și-a putut continua ulterior cariera fotbalistică. În Italia în schimb, acolo unde evoluează Christian Eriksen, pentru Inter Milano, lucrurile stau diferi din punct de vedere al regulamentelor.

Conform protocolului Cocis (Comitetul organizator cardiologic pentru capabilitate sportivă) aplicat în Italia, revenirea pe gazon a lui Eriksen ar fi practic imposibilă, deoarece nu se poate face un sport de contact cu un defibrilator ataşat la inimă. Nu este lege, însă este regula impusă de centrele de medicină sportivă. Cu alte cuvinte, nu ar mai putea trece nici testele medicale efectuate regulat.

În cadrul protocolului Cocis, există un capitol specific pentru purtătorii de „ICD”, adică defibrilatorul implantat joi fotbalistului danez. În aceste cazuri, capabilitatea sportivă depinde de tipul bolii cardiace subiacente, de prezenţa sau nu a simptomelor, de riscul traumatic şi de riscul intrinsec al sportului practicat.

Asta înseamnă că mijlocașul nu mai are voie să joace fotbal. În acest caz, capabilitatea se acordă numai pentru sporturile fără contact, pentru că un eveniment traumatic (un cot sau o ciocnire în timpul jocului) ar risca deteriorarea defibrilatorului, potrivit News.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI