În perioada asta din ce în ce mai multă lume încearcă să supraviețuiască în condițiile impuse de autorități, iar asistența socială încearcă să adune de pe străzi persoanele fără locuință.
Asistența Socială din Oradea încearcă să reducă riscul de infecție cu COVID-19 și în rândul persoanelor fără locuință, iar metoda găsită de aceștia este aceea de a-i izolaîn azile de noapte pentru a fi oprite să mai iasă pe străzi. Singuri care au voie să iasă din izolare sunt cei care, într-adevăr, au un loc de muncă și sunt nevoiți să se deplaseze către acestea. Măsura, luată în urmă cu trei săptămâni, a fost oficializată începând de joi prin dispoziţia şefului Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Arina Moş.
„Probabil unii vor spune că reţinem aceste persoane în adăpost forţat, ceea ce nu este adevărat. Practic, le-am creat locatarilor toate condiţiile ca să nu mai dorească să plece pe străzi riscând să se infecteze cu noul coronavirus”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Arina Moş.
În momentul de față, conform datelor oferit de Asistența Socială din Oradea, în adăpostul de noapte sunt cazate 51 de persoane, autoritățile oferindu-le acestora trei mese pe zi, au la dispoziţie trei televizoare în faţa cărora pot să îşi petreacă timpul, iar coordonatorul adăpostului, asistentul social Cosmin Galea, intenţionează să le amenajeze un teren de sport. Cosmin Galea a mai declarat că aceștia pot părăsi incinta doar în cazuri speciale şi doar cu acordul coordonatorului. Printre puţinele excepţii se numără cei care ies pentru a merge la muncă, pentru care conducerea adăpostului a amenajat spaţii separate de cele locuite de cei izolaţi.
„În urma consultaţiilor nu s-au identificat persoane infestate cu COVID-19, dar, din păcate, sănătatea persoanelor din adăpost nu este cea mai bună. Date fiind condiţiile improprii în care au trăit pe străzi, majoritatea suferă de boli cronice”, a declarat Arina Moş.