Angajatorii care își vor hărțui angajații la locul de muncă vor putea fi amendați cu până la 200000 de lei. Hărțuirea morală la locul de muncă se pedepsește acum cu amenzi, iar cei care au fost victimele unor astfel de practici pot primi chiar și despăgubiri.
Legea nr. 167/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 şi a Legii nr. 202/2002 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și intrat și în vigoare, astfel că angajatorii care vor greși vor putea fi sancționați.
Din acest moment, companiile pot primi amenzi de până la 200.000 de lei dacă nu iau măsurile corecte de prevenire a hărţuirii la locul de muncă. Legea a fost inițial respinsă de Parlament, dar acum a apărut în Monitorul Oficial și este în vigoare.
Potrivit Legii 167, angajatorul are obligaţia de a lua orice măsuri necesare cu scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii, de sancţiuni disciplinare pentru angajații care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la serviciu, dacă nu se achită de această obligație generală riscă, potrivit noii legi, o amendă între 30.000 și 50.000 de lei.
Legea mai arată că dacă angajatorul stabilește reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne salariaţii să comită fapte acte de hărţuire morală la locul de muncă, amenzile aplicabile sunt în cuantum de 50.000 până la 200.000 de lei.
În plus, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are posibilitatea de acum să oblice angajatorii la plata unor despăgubiri pentru angajaţii care au fost victimele hărţuirii morale la locul de muncă. Nerespectarea obligaţiilor a devenit contravenţie, iar angajatorii pot fi sancţionaţi cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei și obligarea achitării de despăgubiri salariatului.