Școala se va relua în format fizic din 8 februarie, când începe al doilea semestru al anului educațional 2020-2021. Școala va funcționa în trei scenarii epidemiologice. În scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic, toți școlarii și preșcolarii merg la cursuri. În scenariul galben, merg în continuare copiii de grădiniți și elevii din clasele 0-IV plus cei din clasele terminale, anume a VIII-a și a XII-a. În scenariul roșu, copiii de grădiniță și cei din cilcul primar continuă să meargă la cursuri, iar ceilalți trec în mediul online. Scenariul sută la sută online va fi adoptat atunci când localitatea intră în carantină. Referitor la absențe, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat că adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile, așa că „nu se pun absențe sau se pun motivate pentru elevii care prezintă simptome și nu se prezintă la școală”.
Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie este reprezentată de elevii care prezintă simptome. Pentru ei, recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci de a nu intra în colectivitate. A treia categorie este cea a elevilor care au aparținători vulnerabili, adică părinți sau bunici bolnavi. Cea de-a patra categorie este a profesorilor care au boli cronice certificate de către un medic de familie. A cincea categorie specială este a profesorilor care prezintă simptome de COVID-19.
În ceea ce privește subiectul ”absențe”, ministrul Cîmpeanu a venit cu lămuriri: „E bine să precizăm că în situația în care prezintă simptome/nu se prezintă la școală – nu se pun absențe sau se pun motivate. (…)Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele”, le-a transmis oficialul inspectorilor școlari generali, în cadrul unei videoconferințe în care i-a anunțat regulile de redeschidere a școlilor.
Dacă dascălul rămâne acasă pentru că este bolnav, întreaga clasă va participa online permanent. Este o situație greu de gestionat, spun cadrele didactice, mai ales în școlile cu mii de elevi.
„Să zicem că eu aș vrea să rămân să lucrez online. În situația în care clasele mele fac ore cu prezență ficiză în școală, orele mele ar trebui să se desfășoare online după-amiaza, când elevii ajung acasă, asta ar fi o soluție. Nu știu dacă e cea mai bună. Rămâne să o analizăm”, a declarat Sever Popa, directorul Colegiului Mihai Viteazul București, într-un interviu pentru Pro TV.