Ce se întâmplă acum pe întreaga planetă? Impactul produs de pandemia de coronavirus este surprinzător. Specialiștii au susținut că așa ceva nu s-a mai întâmplat de 75 de ani.
Măsurile de carantinare impuse la nivel mondial aduc vești bune. Deși în secolul vitezei ne luptăm cu timpul petrecut aproape exclusiv în casă, viața majorității oamenilor s-a oprit în loc și suntem pe cale să cunoaștem și problemele de ordin economic, balanța se înclină totuși. Impactul este unul magnific pentru planetă – emisiile de gaze cu efect de seră scad cu 5% până la finele lui 2020, susține Roxana Bojariu, climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie.
Specialișii susțin că aceasta ar fi cea mai mare reducere a gazelor poluante înregistrată de la al Doilea Război Mondial încoace. Totuși, climatologul avertizează că beneficiile sunt doar pentru moment, pentru că nu există ajustări structurale prin care economia lumii să funcționeze cu mai puține emisii. De asemenea, cercetătorii au avertizat statele din lumea întreagă că dacă emisiile la nivel global nu vor începe să coboare începând cu 2020, vom face față celui mai nedorit impact al schimbării climatice.
Impactul real l pandemiei de coronavirus. Ce se întâmplă acum cu planetă?
“Impactul cel mai mare al acestei situații determinate de coronavirus a fost asupra gazelor cu efect de seră și sunt specialiști care sugerează că până la sfârșitul anului am putea avea reduceri de 5% în emisii. Ar fi cea mai mare reducere de la al Doilea Război Mondial. A mai fost o reducere de emisii după criza din 2008, în 2009 au scăzut aceste emisii cam cu 1,4%. În afară de reducerea gazelor, avem și reducerea poluării. Acele substanțe care determină intensificarea efectului de seră sunt și poluanții locali, cei care determină probleme pentru sănătatea publică în orașe”
Roxana Bojariu, climatolog Administrația Națională de Meteorologie (Sursa: Digi 24)