În iulie, prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a doua lună consecutiv. Potrivit Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor pentru produsele alimentare a crescut în luna iulie din cauza majorării prețurilor la uleiuri vegetale, lactate și zahăr.
Creșterea costurilor pentru uleiuri vegetale, zahăr și lactate reprezintă continuarea redresării prețurilor, după ce au scăzut în urma pandemiei de coronavirus, potrivit economica.net.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică lunar propriul indice al prețului la alimente. În acest raport sunt măsurate creșterile sau scăderile de prețuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În iulie, indexul prețului la alimente a crescut la 94,2 puncte, de la 93,1 puncte luna precedentă.
„La fel ca în iunie, creşterea preţurilor la uleiuri vegetale, lactate şi zahăr a compensat preţul mai redus la carne, pe fondul valorii constante a indicelui preţului cerealelor”, se arată în comunicatul FAO.
Potrivit raportului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură prețurile la uleiuri vegetale s-au majorat cu 7,6% în luna iulie, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Prețurile la lactate au crescut cu 3,5%, iar cele la zahăr cu 1,4%.
Rportul FAO evidențiază și o scădere a prețurilui la carne de 1,8 procente, care este pusă pe seama reducerii cererii din ultima perioadă.
În România, în luna martie, în plină pandemie, prețurile anumitor alimente crescuseră. E drept, eram abia la începutul epidemiei, când comercianții își permiteau încă să scumpească anumite alimente. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, unul dintre alimentele de bază ale românului, cartoful, se scumpise cu 8,7%, față de luna februarie 2020. Și fructele proaspete au înregistrat majorări de preț în cursul aceleiași luni cu 5,2% față de luna februarie.