A fost luată o decizie în cazul polițiștilor de la Rutieră acuzați că au drept șpagă mâncare și produse alimentare. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis au revocat măsurile de control judiciar luate de cei de la DNA în acest caz și au admis cererile formulate de agenți.
În urmă cu câteva săptămâni, procurorii DNA Iași au finalizat rechizitoriul în care mai mulți agenție de poliție sunt acuzați de luare de șpagă. Acuzațiile aduse sunt cele de luare de mită și complicitate la luare de mită.
„Instanța revocă măsura controlului judiciar luată față de acești inculpați”, au precizat ieri magistrații ieșeni.
Pe 26 august 2020, anchetatorii au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale de reținere pentru 24 de ore a inculpaților. Unul dintre ei este agent de Poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, fiind acuzat de luare de mită în formă continuă.
Un alt polițist este agent de Poliție în cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Iași, acuzat pentru două infracțiuni de trafic de influență și luare de mită în formă continuă. De asemenea, implicat a mai fost și directorul unui restaurant din Iași, acuzat de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără permis și dare de mită.
Anchetatorii ieșeni au afirmat că, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, N.R.B., ar fi cerut și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 de lei.
Potrivit „BZI”, în schimbul acestora, polițistul ar fi trebuit să-i protejeze pe șoferii restaurantului, în sensul de a nu contesta și sancționa contravențiile comise de aceștia, eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau aplicarea de sancțiuni mai blânde.
„În perioada august – octombrie 2019, inculpatul N.F.C., agent de Poliție la Serviciul Permise și Înmatriculări Iași, ar fi cerut și primit, prin intermediari, de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor plăcuțe în condiții similare. Totodată, inculpatul N.F.C. ar fi cerut și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul Permise și Înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică a examenelor de obținere a permisului auto categoria C și, mai apoi, examenele pentru categoria E”, au susținut procurorii DNA Iași.