03 nov. 2023 | 16:00

Ce se împarte de Moșii de toamnă 2023. Din niciun pachet nu trebuie să lipsească acest aliment

Diverse
Ce se împarte de Moșii de toamnă 2023. Din niciun pachet nu trebuie să lipsească acest aliment
De Moșii de Toamnă iată ce să dai de pomană

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților are loc pe 4 noiembrie. Dacă te întrebi ce se împarte de Moșii de toamnă 2023, atunci trebuie să știi că există câteva tradiții și obiceiuri pe care creștini ortodocși le respectă cu sfințenie în această perioadă.

Moșii de toamnă 2023 – tot ce trebuie să știi despre această zi

Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților este o perioadă în care cei rămași pe pământ aduc omagii celor care au plecat dintre noi. 

Moșii de Toamnă au rădăcini adânci în religia și tradiția ortodoxă și se întâmplă în general în prima sau a doua sâmbătă a lunii noiembrie, în funcție de calendarul bisericesc. Anul acesta, Moșii de toamnă pică pe 4 noiembrie.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să dai de pomană

Moșii de Toamnă sunt dedicați pomenirii celor decedați. În această zi, se obișnuiește să se adune familia și prietenii pentru a merge la cimitir și a face curățenie apoi a aprinde lumânări la morminte 

Acesta este un gest de respect și comemorare a celor care au trecut în lumea de dincolo. De asemenea, se obișnuiește ca oamenii să dăruiască pachete cu alimente celor nevoiași, în semn de milostenie și solidaritate față de cei mai puțin norocoși.

În această zi, se oficiază slujbe religioase speciale în biserică, în memoria celor decedați. După Sfânta Liturghie, se ține un parastas colectiv, unde sunt pomeniți cei morți, pentru care oamenii aduc pomelnice. De asemenea, oamenii du la biserică pachetele pentru a fi sfințite, apoi le împart alături de o lumânare.

Românii fac de fiecare dată colivă pentru pachete. Este o tradiție extrem de veche De asemenea, se crede că în Sâmbăta Morților sufletele celor decedați vin să viziteze lumea celor vii, așa că oamenii obișnuiesc să lase uși și ferestrele casei deschise pentru a le permite să intre și să plece în liniște.

Vezi și Tradiții de moșii de iarnă. Obiceiuri urmate cu sfințenie în această zi importantă

Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților are o semnificație profundă pentru creștinii ortodocși. Este momentul în care îi cinstim pe cei trecuți în neființă și ne gândim la ei.

Ce se împarte de Moșii de toamnă 2023

Se pune că atunci când dai de pomană, trebuie să pui în pachet alimentele preferate ale celui pentru care oferi pomana. În funcție de perioada anului, acest lucru poate varia. 

Dacă este în zi de post, se vor da alimente de post, iar dacă nu e perioada postului, se pot da de pomană alimente de dulce. 

De regulă, românii oferă pachete cu mâncare care conțin o sticluță mică de vin, colivă, colac, plăcinte, piftie, carne, sarmale sau orice alte mâncare cu carne, și fructe.

Poți pune în pachețele un fruct, un iaurt, o prăjiturică, un colac și o porție de colivă, alături de puțin vin și o lumânare. 

O altă sugestie este să faci pachete cu mâncare gătită, iar dacă este post, exclude carnea din ea. Poți face varză călită cu mămăligă, mâncare de cartofi, mâncare de mazăre și multe altele. Poți face plăcintă cu mere de post sau orice altă prăjitură de post cu fructe.

Vezi și Ce nu este bine să faci de Moșii de Vară. Tradiții și obiceiuri

Dacă nu este post, poți da de pomană cozonac, cortulețe cu rahat, mici boluri de piftie, o bucățică de lebăr/caltaboș sau alte preparate tradiționale cu carne.

Din fiecare pachețel pentru pomană nu trebuie să lipsească coliva. Adesea, o poți cumpăra deja porționată pentru astfel de ocazii. 

Dacă e dezlegare la pește în ziua respectivă, poți pune în pachetul de pomană feluri de mâncare cu pește sau chiar o conservă, în funcție de posibilități.

Oamenii împart de regulă mere, portocale sau piersici, câte un colac, o porție de colivă, o porție de mâncare, o chiflă și ceva dulce, alături de o lumânare și o cutie de chibrituri.

Citește și: Ce sunt moșii de iarnă. Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această zi

Se spune că dăm de pomană pentru sufletul celui decedat, așa că ar trebui să te gândești ce îi plăcea acestuia. Unele pachete conțin și câte o doză de suc sau de bere. 

Cel care primește de pomană trebuie să zică „Bogdaproste” sau „Să fie primit”. Pachetele de mâncare se consumă în amintirea și în cinstea celor trecuți în neființă, în timp ce lumânarea trebuie să stea aprinsă în tot acest timp. 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro