25 oct. 2022 | 20:30

Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Ce alimente este bine să împarți pe 26 octombrie

Diverse
Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Ce alimente este bine să împarți pe 26 octombrie
Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru

Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Sfântul Mucenic Dimitrie, zis și Izvorâtorul de Mir, este cinstit în fiecare an pe 26 octombrie. De asemenea, în București are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile. Conform tradițiilor, în această zi se dă de pomană celor săraci din sufletele celor trecuți în neființă.

Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru este o sărbătoare cu cruce roșie în calendar și una dintre cele mai importante a toamnei. În fiecare an, sărbătoare este întâmpinată de jocuri și de focuri vii, mai ales că este ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei.

Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe. Femeile obișnuiesc să împartă nuci, covrigi, mere, pâine, prune uscate sau struguri celor care sar peste foc, conform tradiției. Încă din ajunul sărbătorii, oamenii fac focuri mari, pe dealuri, pentru ca cei mici să sară peste ele.

Se spune că, cei care sar peste focuri, vor fi sănătoși și vor avea noroc în dragoste. Totodată, în această zi se pomenesc și morții și se da de pomană colivă de Sâmedru, dar și colaci în formă de cruce.

Mai mult de atât, de Sfântul Dumitru este indicat să consumăm ultimele roade ale toamnei, preparând din acestea și diferite bunătăți culinare. Tot pe 26 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină la biserică Sfânta Liturghie. Dacă mănânci înainte de a se termina slujba, se spune că vei avea probleme cu stomacul.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și a fost fiul voievodului cetății Tesalonicului. De frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor, acesta a fost botezat în taină de către părinții săi. Tot ei l-au învățat, tainele sfintei credințe, milostenia față de cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Astfel, Dumitru a cunoscut adevărul din cuvintele părinților săi și a început să lucreze într-însul darul lui Dumnezeu. A crescut în înțelepciune, iar când a ajuns la vârsta ce mai desăvârșită, părinții lui s-au stins din viață, lăsându-l pe Sfântul Dumitru moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume.

Când împăratul Maximian a aflat că este credincios, s-a înfuriat și l-a condamnat la temniță. În cele din urmă, a poruncit să fie ucis de soldați cu sulițe.

Cine a fost Sfântul Dumitru?

Cine a fost Sfântul Dumitru?

 

De ce i se spune și Izvorâtorul de Mir?

Moaștele Sfântului Dumitru se află în biserica pe locul martiriului său din Tesalonic, iar pentru că din ele a curs și curge mir, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvorâtorul de Mir. Mirul, despre care se spune că este cu totul și cu totul miraculos, este dăruit creștinilor cu diverse boli spre vindecare.

Racla în care sunt prezente sfintele moaște este deschisă în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dumitru, la Vecernie. Aici, Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște din care curge mir și amestecă untdelemnul aromat și sfințit cu ulei de la Sfântul Maslu. Ulterior, acesta este dăruit credincioșilor bolnavi spre tămăduire.

Rugăciune către Sfântul Dumitru

”Mare mucenice Dimitrie, Izvorâtorule de Mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă!

Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate!

Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice.

Amin!”

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro