Ce se dă de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică? Românii respectă cu strictețe tradițiile și obiceiurile din dreptul sărbătorilor importante din calendarul Ortodox. Cu toate astea, puțini știu exact care sunt obiectele care trebuie să fie dăruite celor care au nevoie în ziua sfântă. Ce e bine să oferi oamenilor în funcție de unele zone ale țării pe data de 21 noiembrie?
Pomana de Intrarea Maicii Domnului în Biserică diferă puțin de cea oferită în mod normal în cadrul altor sărbători. Românii încearcă să respecte toate obiceiurile și tradițiile din jurul acestei zile speciale, așa că vor mai ales să respecte prima tradiție: pomana.
Mulți copii din diferite zone ale țării pun crenguțe de măr într-un vas cu apă în care adaugă agheasmă. Vasul se pune la loc luminos, iar până la Anul Nou acestea înfloresc. În timpul acesta, părinții lor oferă de pomană celor în nevoie produse de post, pește, fructe, plăcinte de dovleac și lumânări.
Tot în această zi de sărbătoare se fac pomeniri pentru toți cei care au murit în condiții suspecte sau fără lumânare. În memoria lor se fac pachete mai mari cu pește, fructe și o candelă.
În anumite localități din nordul țării se dă de pomană de Intrarea Maicii în Biserică o lumânare albă, despre care se crede că nu se stinge niciodată în lumea de dincolo.
Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Creștinii se închină Fecioarei Maria și cer ajutor pentru a fi feriți de boli și necazuri.
Această zi este prăznuită în fiecare an pe data de 21 noiembrie, iar cei care țin post știu că este dezlegare la pește, dar nu și la produsele de origine animală.
În tradiția creștină, Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Aceștia erau supărați pentru că nu puteau avea copii și s-au rugat la Dumnezeu pentru un moștenitor. Ei au promis că în schimb își vor duce copilul la templu când va crește.
Cei doi nu au uitat promisiunea făcută, iar în momentul în care Maria avea trei ani a fost dusă la preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere. Ziua aceasta este marcată pe data de 21 noiembrie, moment în care a călcat pentru prima oară pragul templului.
Cei mai mulți enoriași se roagă de Intrarea Maicii Domnului în Biserică pentru sănătate și își aduc aminte dorințele care urmează să fie îndeplinite de Fecioara Maria. Credincioșii știu că trebuie să rostească o rugăciune făcătoare de minuni care să îi păzească de rele:
„Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hristoase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai primit moarte pe cruce pentru mântuirea noastră!
Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de pocăinţă şi de mulţumire, ca să se învrednicească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele!