24 mai 2023 | 21:00

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 25 mai

Diverse
Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 25 mai
Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri din moși strămoși. Este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini și se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la sărbătoarea Paștelui. Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului și ce rugăciune este bine să rostești în această zi, află în rândurile următoare.

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului?

Anul acesta, Înălțarea Domnului va avea loc pe data de 25 mai. În zilele de sărbătoare, există tradiția ca oamenii să împartă diferite alimente pentru sufletul celor trecuți în cele veșnice. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante de peste an, iar credincioșii obișnuiesc să ofere ca și pomană mai multe alimente pentru a avea parte de sănătate și noroc.

De Înălțarea Domnului, cerurile sunt deschise, iar sufletele celor morți, care au venit în ziua de Paște la casele unde au trăit toată viața, se înalță din nou la cer. Prin urmare, pomana reprezintă merindele necesare pentru călătoria de întoarcere la ceruri.

Pentru a avea parte de sănătate din belșug, se spune că toți credincioșii trebuie să dea de pomană de Înălțarea Domnului păsat fiert în lapte dulce. Acesta este un mălai măcinat mai mare, care se fierbe în laptele în care au fost adăugate anterior vanilie și alte mirodenii. Cei care dau acest preparat de pomană vor avea parte de noroc, sănătate și vor fi feriți de rele tot anul.

Mai mult de atât, credincioșii pot da și pachete care să conțină colaci, plăcinte, fructe, legume sau colivă. Femeile care au în familie rude care au trecut în neființă mai dau de pomană pâine caldă, ceapă verde, brânză și rachiu. De Înălțarea Domnului se mai împart pachete și celor nevoiași, celor din biserică sau celor pe care îi întâlnesc în stradă, la întoarcerea acasă.

Citește și: Înălțarea Domnului și ziua bravilor cutezători români

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Se spune că cei care trec în neființă în apropierea acestei sărbători mari vor ajunge în Rai. Înălțarea Domnului este ultima zi din an în care gospodinele mai pot vopsi ouă, iar vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom. Totodată, în această zi se vizitează mormintele celor adormiți, pentru a le aprinde lumânări.

În ziua Înălțării Domnului, creștinii se salută folosind „Hristos S-a Înălțat” și Adevărat S-a Înălțat”. În anumite zone ale țării, oamenii folosesc aceste formule de salut timp de 10 zile. De Înălțarea Domnului, oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, deoarece așa a avut și Iisus când S-a înălțat la ceruri.

În alte zone ale țării, există tradiția ca oamenii să ducă la biserică frunzele de nuc. Acestea sunt sfințite și se păstrează în casă, precum salcia de la Florii. Sărbătoarea mai este denumită și „Paștele Cailor” datorită unei legende. Potrivit acesteia, la nașterea lui Iisus Hristos, caii au făcut multă gălăgie, iar Fecioare Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua de Înălțare.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Înălțare. Ce se face pentru sănătate, noroc și spor

Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Domnului

„ Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

PlaySport
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
Stiri din Lume
Fotografii RARE cu fiica SECRETĂ a lui Adi Mutu! INCREDIBIL cât e de FRUMOASĂ
Stirile PROTV
Localitatea din România în care, până acum, a fost înregistrată o prezență la votare de peste 160 la sută
EVZ.ro
Ileana Lazariuc, imagini publice cu băieții ei. Cum arată copiii lui Alexandru Țiriac
Digisport.ro
"Să semneze și să plece!" Răsturnare de situație la FCSB
PRO TV
Adela Popescu, apariție de Premiile Oscar la nunta lui Daniel Pavel. Rochia care a atras toate privirile la eveniment
Adevarul
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român pregătit de americani la Harvard vine cu vești proaste
BZI.ro
Carmen de la Sălciua îl dă în judecată pe Culiță Sterp! „Sunt drepturile mele!“
Spynews.ro
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Sport.ro
FOTO Dezvăluire neașteptată a Ivanei Knoll, înainte de EURO 2024. Fosta Miss Croația și-a dezvăluit vârsta reală
Viva.ro
Ramona Olaru, picanterii din viața intimă: „Nu-mi plac mâinile mici și cârnăciorii. La mine nu se poate sex fără...
Impact.ro
Cum a ajuns să se călugărească cea mai FRUMOASĂ femeie din România. Nimeni nu se aștepta ...
Ego.ro
Poze NECENZURATE cu Monica Bîrlădeanu au scăpat pe net! Ce făcea la debut, ar vrea totul șters acum
Parteneri
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum arată mama sa. Ipostaza rară cu Mariana Simion
Redactia.ro
Povestea fabuloasă de dragoste a doi actori români. Sunt împreună de 44 de ani și se iubesc ca în prima zi: „Mi l-a prezentat fosta lui soție”
Click.ro
Fiica Andreei Esca, SUPERBĂ când renunță la haine! Alexia, apariție INCENDIARĂ pe net
Vocea.biz
Michael Mosley, medicul care a inventat dieta 5:2 și a schimbat felul în care mâncăm
Digi24
Fiul lui Daniel Pavel, marele absent de la nunta cu Ana Maria Pop. 'Am plâns'. Ce s-a întâmplat
Unica.ro
Quesadilla cu legume. O idee de mic dejun și pentru vegani
EVZ.ro
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Spynews
REZULTATELE s-au schimbat peste noapte. RĂSTURNARE totală de situație în București
Capital.ro
Motivul pentru care nu este bine să ne punem hainele în dulapul camerei de hotel. Pericolul la care ne expunem
Antena 3
Dezastrul din paradisul numit "Bennifer" ascunde, de fapt, altceva. Iată ce spun specialiștii în PR....
Avantaje
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
Mediaflux
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Spynews.ro
Cum înregistrează telefonul mobil tot ce vorbim. Pe ce trebuie să apăsăm ca să dezactivăm microfonul
Realitatea.net
Toți au admirat rochia de mireasă purtată de soția lui Pepe, dar invitații au rămas cu gura căscată când au văzut a doua ținută a serii
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro