24 mai 2023 | 10:49

Tradiții și obiceiuri de Înălțare. Ce se face pentru sănătate, noroc și spor

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Înălțare. Ce se face pentru sănătate, noroc și spor
Tradiții și obiceiuri de Înălțare

Înălțarea Domnului este sărbătorită în fiecare an la 40 de zile după Paște, conform calendarului creștin-ortodox. Este una dintre cele mai importante sărbători, iar anul acesta va fi prăznuită pe data de 25 mai. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Înălțare.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare. Ce trebuie să facem în această zi

Dacă după Învierea Domnului creștinii se salută cu „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”, de Înălțarea Domnului se spune „Hristos s-a înălțat” și „Adevărat s-a înălțat”. În popor, această sărbătoare mai este denumită și Ispas, după numele martorului ascuns, un personaj mistic care a asistat la Înălțarea Domnului.

Totodată, Înălțarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Paștele Cailor, deoarece atunci când Maica Domnului se pregătea să-l nască pe Iisus, animalele care i-au fost alături și au stat în liniște au fost caii.

De Înălțarea Domnului, oamenii  îşi pun la brâu frunze de nuc deoarece se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri. O altă tradiție care este mai puțin practicată este aceea în care oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.

Citește și: Joia Albă, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci sub nicio formă

În același mod sunt bătute și vitele, tot cu leuștean, ca să se îngrașe, să fie sănătoase și ferite de boli și de vrăjitorii. De Înălțare, oamenii taie un fir de păr din vârful cozilor vacilor și se îngroapă într-un furnicar, rostind: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”.

Se spune că cine moare de Paște, până la Ispas va ajunge în Rai. De Înălțarea Domnului se sfințesc anumite plante, precum leușteanul paltinul și alunul. Se fac pomeni pentru cei trecuți în neființă și este ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii.

Ce semnifică sărbătoarea Înălțării Domnului

Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălţat la Cer cu acelaşi trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat şi, apoi, a înviat, reiese din relatările creștine. De asemenea, actul Înălțării ar fi avut loc în văzul oamenilor.

Iisus Hristos a ieșit pe străzile Ierusalimului, conducându-i pe Sfinții Săi Apostoli și celelalte persoane adunate în Betania, la casa lui Lazăr, acolo unde Fecioara Maria și alte persoane așteptau venirea Lui.

Mântuitorul i-a mângâiat pe toți și le-a spus că s-a apropiat clipa despărțirii de ei și a Înălțării Sale la Tatăl. Apoi, au pornit cu toții spre muntele Măslinilor, iar în fața oamenilor, în grădina Ghetsimani, Iisus a început să se înalțe spre Cer.

Cea mai veche mențiune despre această sărbătoare apare la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, care datează din anul 332. Atunci, Înălțarea Domnului era sărbătorită odată cu Rusaliile, după 50 de zile de la Paște.

Citește și: Ce feluri de mâncare este bine să dai de pomană de Înălțarea Domnului

Rugăciunea pe care este bine să o rostește de Înălțarea Domnului

” Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro