Un studiu realizat recent a adus în prim-plan lucrurile care ne scurtează și mai mult viața. Mulți se gândesc la obiceiurile/tabieturile pe care le au atunci dând vine vorba despre asta. Rezultatele oamenilor de știință au reușit să șocheze o masă mare de oameni care nu știau cât este de important acest detaliu. Se întâmplă ca multe persoane să simtă acest sentiment de-a lungul vieții. Despre ce este vorba și ce trebuie să încetezi să mai faci în privința altora?
Mulți oameni se gândesc prima oară la tabieturi nefericite care le scurtează viața, dar există și multe alte direcții în acest sens. Poate puțini oameni știu, dar discriminarea bazată pe vârstă scurtează considerabil anii de viață a unei persoane.
Judecata aceasta este întâlnită în special în zilele noastre, unde vârsta nu mai are aceeași putere ca odinioară. De exemplu, un bărbat din secolul trecut avea la 30 de ani o casă, o soție și copii.
În vremurile noastre, majoritatea bărbaților la 30 de ani aleg să mai copilărească puțin și să se mai bucure de viață, iar chiar în această perioadă să pună bazele unei relații mai serioase.
Vârsta a devenit irelevantă, dar cu toate astea există totuși o judecată aspră din partea unora. A fost realizat un studiu cu privire la efectele pe care le are discriminarea asupra sănătății.
Psihologul Becca Levy a reușit după mai bine de 30 de ani de cercetări să demonstreze că discriminarea bazată pe criteriile de vârstă poate scurtarea considerabil viața unei persoane.
La polul opus se află pensionarii, care sunt judecați pentru modul în care acționează sau în funcție de schimbările drastice din etapa aceasta de viață.
În urmă cu 50 de ani a fost inventat termenul de ,,ageism”. Acesta se referă la stereotipurile și la discriminările la care oamenii în vârstă sunt expuși, arată The New York Times.
„La fel cum am aflat în ultimele decenii, că structurile sunt părtinitoare față de femei și față de persoanele de culoare, ceea ce duce la rezultate mai proaste în materie de sănătate, ea a arătat că sentimentele negative față de bătrânețe duc la rezultate proaste la persoanele în vârstă”, a spus Dr. Louise Aronson, geriatru la Universitatea din California, San Francisco.
Dr. Levy și echipa sa iau măsuri la atitudinile despre îmbătrânire. Ei se folosesc de chestionare sau de diverse exerciții și testează astfel prejudecățile subliminale. A fost descoperit faptul că ageismul este asociat cu insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
„Am reușit să urmărim oamenii timp de 40 de ani. Ei au avut un risc de două ori mai mare dacă, la vârste tinere, au asimilat stereotipuri negative despre îmbătrânire”, a declarat Dr. Levy.