Ce scriu ziarele din Grecia, despre pompierii români care se luptă cu incendiile pe Insula Evia. ”Sunt de pe altă planetă!”

Ce scriu ziarele din Grecia, despre pompierii români care se luptă cu incendiile pe Insula Evia. ”Sunt de pe altă planetă!”
Ce scriu pompierii din Grecia despre pompierii români?

Jurnaliștii din Grecia au scris despre toți cei care le-au întins o mână de ajutor în situația teribilă în care s-au aflat de curând. România a venit și ea cu ce a avut mai bun –  oamenii. Ce scriu ziarele de acolo despre pompierii noștri?

Update ora 10:00 – „Începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere și 2 cisterne.

Totodată, 6 salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore.”

Ce scriu ziarele din Grecia despre pompierii români?

Incendiile uriașe produse la nord de Atena au fost un șoc total pentru autoritățile care au cerut ajutorul altor țări în această situație. Mai multe depozite și fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Antena și nordul Salonic au luat foc și s-au produs explozii. Acestea au făcut ravagii pe fondul temepraturilor neobișnuit de ridicate, alimentate intens de vântul dinspre vest.

„Ne confruntăm cu zeci de incendii forestiere. Trei dintre ele – în Atena, Peloponez şi Evia – sunt de o intensitate şi o amploare enorme”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. „Prioritatea noastră este să protejăm vieţile oamenilor”, a mai spus acesta.

România a sărit în ajutor și a trimis pompieri. O publicație online din Grecia a scris într-un articol despre modul de operare al pompierilor români mobilizați să stingă incendiile din insula Evia. Jurnaliștii au spus că pompierii au acționat impresionant și i-au făcut pe unii dintre localnici să-i privească precum niște extratereștri.

„Par că sunt de pe altă planetă”

De asemenea, redactorii au menționat că românii au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă oră pentru localizarea incendiilor, ulterior au acționat în consecință. Practica acestora a fost văzută ca fiind „cu siguranță oglinda unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum o văd mulți.”

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”
Publicație online din Grecia