De ce casele din Grecia sunt albe cu uși și obloane albastre. Puțini oameni mai cunosc acest detaliu

De ce casele din Grecia sunt albe cu uși și obloane albastre. Puțini oameni mai cunosc acest detaliu
Misterul din spatele caselor albe cu obloane albastre din Grecia

Destinațiile de renume mondial precum Mykonos și Santorini sunt imediat recunoscute în fotografii datorită parțial arhitecturii lor distincte. Turiștilor, aflați în Grecia, le place să facă poze în fața caselor văruite de pe insule. Cu ușile și obloanele lor albastre și fațadele albe, aceste case sunt o adevărată bijuterie. Dar de ce sunt casele insulare grecești vopsite în alb cu obloane albastre?

Misterul din spatele caselor albe cu obloane albastre din Grecia

Primul lucru care îți vine în minte când îți imaginezi Grecia, sunt casele pictate în albastru și alb, perfecte. Casele din Gercia au devenit o identitate majoră a țării, dar v-ați întrebat vreodată de ce numai aceste două culori? Câți dintre voi sunt conștienți de motivul real din spatele acestor nuanțe? Ei bine, unii ar putea presupune că aceste culori sunt împrumutate din steagul albastru și alb al Greciei, dar nu este adevărat.

În trecut, ca și în prezent, insulele din Grecia au suferit de lipsă de lemn. Prin urmare majoritatea clădirilor de aici au fost inițial construite cu pietre vulcanice. Pietrele  erau extrem de fierbinți și întunecate. Aceste pietre erau izolatoare bune, totuși datorită culorii lor închise, aceste pietre absorbeau lumina soarelui, făcând viața dificilă într-o zi extrem de caldă.

Atunci oamenii din Grecia au decis să coloreze pietrele în alb pentru a-și menține casele reci, potrivit shtiu.ro. Albul fiind un reflector al căldurii a servit bine scopului. Acum de ce albastru și de ce nu roșu sau verde? Ei bine, răspunsul este destul de simplu și într-un fel eficient.

Culoarea albastră era ieftină, ușor de accesat și putea fi folosită la vopsirea caselor. Oamenii foloseau un agent de curățare numit loulaki, un fel de pulbere de culoare albastră, pentru a pregăti culoarea, care era ușor disponibilă în fiecare casă. Amestecau pudra cu tencuiala de calcar și vopseau casele.

Culorile au devenit permanente în 1967

Culorile albastru și alb au devenit permanente atunci când un guvern militar a venit la putere în anul 1967. Au făcut obligatoriu ca toate clădirile de pe insule să fie vopsite în albastru și alb. Astfel credeau că aceste culori susțin agenda lor politică. Guvernul a revopsit toate casele și structurile din țară în albastru și alb.

În curând, combinația a devenit reprezentativă pentru insule. Ulterior, în cel mai scurt timp, a câștigat popularitate pe harta turismului mondial. Având în vedere acest lucru, guvernul din Grecia a făcut o lege în anul 1974. Leega spunea ca toate clădirile să fie făcute numai în nuanțe de alb și albastru. De aceea, la casele din Grecia se identifică doar aceste două combinații și nimic altceva.