Incendii masive în ultimele trei zile în Mehedinți, după ce 25 de hectare de vegetaţie uscată au ars. Care a fost cauza principala

Incendii masive în ultimele trei zile în Mehedinți, după ce 25 de hectare de vegetaţie uscată au ars. Care a fost cauza principala
Incendii masive în ultimele trei zile în Mehedinți

Din cauza focului deschis, 25 de hectare de vegetație uscată au ars în ultimele trei zile. În total, pompierii din Mehedinți au fost solicitați la 11 incendii diferite, toate cauzate de folosirea focului deschis.

Incendii masive în Mehedinți

Potrivit ISU, în jur de 25 de hectare de vegetație uscată au ars în ultimele trei zile în județul Mehedinți. 11 incendii au fost cauzate de folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. Această metodă este interzisă în perioadele caniculare. Trei incendii s-au format pe raza localitățile Gogoșu, Jiana și Pătulele.

Pentru localizarea și lichidarea incendiilor, au intervenit echipaje de pompieri din cadrul Stației Vânju-Mare

„Primul incendiu a izbucnit în localitatea Cioroboreni, unde flăcările au cuprins circa 6 hectare de vegetaţie uscată. După o oră de la încheierea intervenţiei, pompierii au acţionat, în localitatea Pătulele, pentru stingerea unui alt incendiu, care s-a manifestat la circa 10 hectare de cultură de grâu, circa 4 hectare de mirişte şi circa 2 hectare de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea focului deschis.

În această dimineaţă, două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vânju Mare au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje, în localitatea Gogoşu. La intervenţie, au participat şi şase voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gogoşu cu o cisternă cu apă, un buldoexcavator şi un ATV. Incendiul s-a manifestat la un fânar, în interiorul căruia se aflau 20 de tone de plante furajere, precum şi la circa 4000 de baloţi de paie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost determinată de folosirea intenţionată a sursei de aprindere”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Mehedinţi.

Recomandările ISU pentru prevenirea incendiilor

Pentru a preveni izbucnirea incendiilor, ca urmare a folosirii focului pentru igienizare, ISU Mehedinți reamintește cetățenilor că arderea se execută în condiții meteorologice fără vânt, sub supraveghere permanentă și numai pe timp de zi.

De asemenea, ea trebuie efectuată doar în anumite zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcții și să nu afecteze rețelele de comunicații și cele electrice. În același timp, specialiștii de mediu sunt de părere că arderea miriștilor duce la distrugerea habitatului păsărilor și animalelor.

Mai mult de atât, focul distruge solul și valoroasele microorganisme care oferă fertilitate solului. Rămășițele vegetale trebuie reîntoarse sau încorporate în sol pentru a îmbunătăți fertilitatea acestuia.