Biserica ortodoxă sărbătorește, conform Calendarului Creștin Ortodox, vineri 1 octombrie 2021: Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta mai este cunoscută în popor ca cunoscută în spațiul slav ca Pocrov și este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Iată ce sărbătorim de fapt, astăzi, de Acoperământul Maicii Domnului.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului ne amintește de minunea care a avut loc în secolul al IX -lea, la Constantinopol. Atunci, Fecioara Maria a apărut în fața ascetului Andrei, cunoscut și drept Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos sau Andrei din Constantinopol.
În timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne, u cartier din Constantinopol, Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, a fost văzută de mai mulți credincioși, împreună cu Sfântul Andrei cel Nebun.
Aceasta ar fi intrat în mijlocul Bisericii la ora 4 dimineața, unde s-a așezat în genunchi și plângând, a rămas mai mult timp acolo pentru a se ruga, Sfântul Acoperământ fiind ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. Constantinopolul care se afla în primejdie în acea perioadă, a fost scutit de suferință.
Văzând toate acestea, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie:
„O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”
Biserica Ortodoxă sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, în fiecare an, pe data de 1 octombrie, pentru a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este marcată în calendar cu cruce roșie. Această zi este marcată de o serie de obiceiuri și tradiții printre care și faptul că în această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.
Se mai zice că în această zi, rugăciunile către Maica Domnului se împlinesc.
De-a lungul unui an sunt și alte sărbători dedicate Maicii Domnului, cum ar fi:
“Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoșătoarei judecăți. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.