Ce sărbătoreau Nicolae şi Elena Ceauşescu de 1 Mai, de fapt. Nu are legătură cu Ziua Muncii, e ceva din intimitatea lor
În urmă cu mai bine de 130 de ani, ziua de 1 Mai avea să fie instaurată ca fiind cea mai importantă zi a muncitorilor de pretutindeni, și sărbătorită aprig, mai ales după venirea comuniștilor la conducere în Europa. Dar, în timp ce bolșevicii și comuniștii sărbătoreau Ziua Muncii, altceva se întâmpla în palatul fostului dictator român. Așa se face că, la 34 de ani de la dispariția lor, s-a aflat ce sărbătoreau Nicolae şi Elena Ceauşescu de 1 Mai, de fapt.
1 Mai muncitoresc, sărbătorit de mai bine de 130 de ani
Deși mulți atribuie aecastă zi bolșevicilor ruși, în realitate este mult mai veche decât Imperiul comunist creat de Lenin, Stalin și Troțki.
În urmă cu 135 d eani, în 1899, în cadrul congresului Internaționalei Socialiste, paradoxal în orașul maerican Chicago, declara această zi ca fiind ziua Internațională a Muncii, după grevele generale soldate cu victime din porturile orașului american.
Peste 65.000 de greviști americani ieșeau în stradă și își cereau drepturile, iar autoritățile luau decizia de a înăbuși protestele cu arma, după ce o bombă era aruncată împotriva polițiștilor adunați aici făcea cel puțin 70 de victime în rândurile acestora.
O altă semnificație a acestei zile este și cea din anul 1933, prin celebrul discurs al lui Adolf Hitler la data de 1 mai 1933, de fapt momentul declarațiilor prin care germania anunța declanșarea Celui De-al Doilea Război Mondial.
Ce sărbătoreau Nicolae şi Elena Ceauşescu de 1 Mai
Odată cu venirea bolșevicilor în imperiul rus, și instauarea dictaturii comuniste, ziua a devenit un simbol al luptei de clasă și a comunismului, prin impresionantele parade pline de propangadă.
Dar, în timp ce Europa de Est celebra Ziua Internațională a Muncii, la Palatul din Snagov al celor doi dictatori se sărbătorea cu totul altceva.
Cei mai mulți nu știu că, de fapt, cei doi viitori soț și soție, și dictatori, aveau să se cunoască într-o zi de 1 mai, a anului 1939, pe când Elena Petrescu participa la Balul pentru Ziua oamenilor muncii, și unde avea să câștige și titlul de Regina Balului, dar nu fără intervenția vitorului ei partener de viață.
În intimitatea lor de la Snagov, sărbătoreau pe cinste
Așadar, timp de 50 de ani, cei doi sărbătoreau, de fapt, ziua în care s-au cunoscut și și-au legat, iremediabil, destinele. Printre cei care aveau să confirme această poveste, este ginerele celor doi dictatori, profesorul Mirea Oprean, soțul Zoiei Ceaușescu, fiica Elenei și a lui Nicolae Ceauşescu.
Tot Mircea Oprean a mai povestit că, de fiecare dată, de 1 mai, la Snagov familia de deictatori dădeau petreceri mari, la care erau invitați doar o mână de oameni, considerați a fi cei mai apropiați cuplului.