Pandemia de Covid-19 a schimbat total cursul firesc al lucrurile, iar printre cei mai afectați au fost elevii. Din păcate, orele desfășurate online nu au același impact nici pentru elevi și nici pentru profesori, astfel că reprezintă un compromis ales în situații fără alternativă. Sorin Cîmpeanu a anunțat, marți seară, că dorește ca noul an școlar să fie mai lung, motiv pentru care, a prezentat propunerea sa specialiștilor. De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rata mărită de abandon școlar în această perioadă a pandemiei.
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre planurile pe care le are pentru noul an școlar, astfel încât, acesta consideră necesară o prelungire a perioadei în care elevii merg la școală. Momentan, acest lucru este nivel de propunere, urmând ca cei în măsură să decidă acest aspect să anunțe.
„(Viitorul an școlar, n.red.) ar putea începe mai devreme, posibil între 3 și 11 septembrie și ar putea să se termine mai târziu… va fi o perioadă de cursuri mai lungă, nu vă pot spune acum”, a explicat ministrul Cîmpeanu, la Digi24.
Ministrul Educației a dat asigurări cu privire la respectarea măsurilor de protecție anti-Covid-19 în școli, motiv pentru care, nu există dovezi care să ducă la trecrea în online a școlilor, cu excepția celor care se află în localități cu rata de incidență peste 3% sau în unitățile de învățământ în care rata de vaccinare a profesorilor este mai mică de 60%.
„Siguranță totală nu există. Apreciez, împreună cu Ministerul Educației și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale”, a explicat ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu a transmis că este conștient că tulpina Omicron se transmite mult mai repede, dar că, potrivit specialiștilor seamănă mai mult cu o gripă, ceea ce înseamnă că pericolul nu este atât de mare. Acesta a dat exemplul Franței, care se confruntă cu o explozie de cazuri, dar care nu a închis nici în aceste condiții școala.
„Știți că în Franța am avut zile cu 350.000 de cazuri și ministrul Jean-Michel Blanquer, ministrul (francez) al educației, nu a închis școlile, deși și acolo diversitatea opiniilor este foarte mare. Nu le-a închis nici acum, nici înainte, asta la 350.000 de cazuri. Noi suntem la 8.000 de cazuri. Slavă Domnului, din fericire, cu varianta asta înțeleg că nici noi n-avem… și sper să rămânem în această situație, în care n-avem atât de multe cazuri grave care să genereze blocarea spitalelor”, a transmis Sorin Cîmpeanu la B1TV.
În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Educației a vorbit despre temerile sale legate de abandonul școlar, care cu siguranță, este mult mai ridicat față de anii precedenți. Acesta a mai transmis că înainte de criza sanitară, unul din patru elevi abandonau școala, iar în prezent, cifra este mult mai îngrijorătoare.