A fi însoțitor de bord poate părea inițial un job plin de farmec, dar este bine plătit? Câți bani câștigă stewardesele? Însoțitorii de bord au o muncă interesantă și provocatoare. Nu numai că au ocazia să călătorească în diferite locuri de pe glob, dar trebuie, de asemenea, să mențină pasagerii avionului fericiți și în siguranță într-un mediu restrâns. Compensează salariul lor provocările cu care se confruntă?
Salariul pentru această poziție poate varia drastic. Pe lângă salariu, însoțitorii de bord primesc, de asemenea, o alocație pentru a-și acoperi cheltuielile de masă și de hotel atunci când călătoresc.
Beneficiile suplimentare pentru unele posturi pot include călătorii gratuite sau upgrade-uri.
Salariul mediu al însoțitorilor de bord nu reflectă direct ceea ce câștigă toți oamenii din această ocupație. La fel ca în cazul multor cariere, însoțitorii de bord au un potențial de câștig variabil bazat pe doi factori principali.
Vechimea: Avansarea ca însoțitor de bord, atât în ceea ce privește evoluția în carieră, cât și salariul, este determinată în mare măsură de vechime.
Însoțitorii de bord care au lucrat în această industrie pentru o perioadă lungă de timp – în special dacă au lucrat cu o singură companie – primesc mai multe responsabilități. Unele dintre acestea includ supravegherea altor însoțitori de bord, programarea și recrutarea. Acest lucru duce, în general, la salarii mai bune în general.
Locație: La fel ca în cazul multor ocupații, salariul unui însoțitor de bord este oarecum determinat de locație. Însoțitorii de bord cu sediul în marile zone metropolitane – cum ar fi New York City sau Los Angeles – pot câștiga mai mult decât însoțitorii de bord cu sediul în regiuni mai mici și mai puțin aglomerate.
Nu este surprinzător faptul că nu toate companiile aeriene plătesc însoțitorilor de bord aceleași tipuri de salarii. Iată cât plătesc companiile low-cost Blue Air și Wizz Air.
La Wizz Air, salariul de bază al unei stewardese este de 300 de euro, la care se adaugă diurna în valoare de 40 de euro, pe fiecare zi de zbor. Salariul final lunar poate depăși 1.000 de euro. Însoțitoarele de zbor au și un comision de 10% din ceea ce vând în timpul zborului.
La Blue Air, stewardesele încasează lunar 750 de euro, cu tot cu diurnă. O sumă destul de mică, dar care poate crește cu zboruri și ore de zbor suplimentare.
Cele două companii low cost care operează și în România oferă salarii medii însoțitorilor de zbor.